Bilişim Haftası’nın iki bacağından biri olan Bilişim Zirvesi, 3-6 Eylül 2002 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Bilişim Zirvesi 2002, geçen yıl katılımcı firma ve profesyonel yöneticilerin yoğun talepleri ve ilgileri dolayısıyla, alanı ve katılımcı sayısı hedefini bu yıl daha da büyüttü.

Bilişim alanında faaliyet gösteren ve bu alandaki yeniliklerden faydalanarak farklı sektörlerde girişimlerde bulunan 5000 profesyonel Zirve süresince biraradaydı. Özel Sektör, Kamu, Sivil Toplum Kuruluşları, Uluslararası Kuruluşlar gibi geniş bir yelpazeden gelen bu katılımcı ve ziyaretçilerin değerli fikir ve tecrübelerini paylaştıkları Bilişim Zirvesi bu yıl 250’yi aşkın Forum ve Seminerleri ile Bilişim Haftası içinde yerini aldı.

Türkiye Zeka Vakfı’nın da düzenleyicileri arasında olduğu Bilişim Zirvesi; Türkiye Bilişim Sektörü’nün en büyük etkinliklerinden biri olarak bu yıl “İnternet Ötesi” ana temasıyla Beylikdüzü’ndeki Kaya Uluslararası Konferans Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Zirve kapsamında 6 Eylül 2002 Cuma günü ‘Bilgi ve Zeka Ekonomisi’ ile ‘Teknoloji ve Sanat’ konularında yaptığımız toplantıların özet bilgileri aşağıdadır. Etkinliğin kitapçığı ise Eylül ayının sonunda yayınlanmış olacaktır.

“Bilgi ve Zeka Ekonomisi Platformu”

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum TÜRKER, Gazi Ünv. İİBF Öğretim Üyesi Prof.Dr.Şükrü KIZILOT, Cisco Systems İnternet Çözümleri Avrupa Direktörü Kağan TERZİOĞLU, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Haluk MAGA ve TZv Başkanı Emrehan Halıcı’nın katıldığı panelde; bilgi ve zekaya dayalı ekonominin bileşenleri ve Türkiye’deki fırsatlar tartışılmıştır. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker konuşmasında bilgi ekonomisini yaratmak için gerekli yasal düzenleme hazırlıklarının sürdürüldüğünü ve özellikle yazılım ekonomisinin önündeki engellerin kaldırılması için yeni teşvikler planlandığını belirtmiştir. Türker, bilgi teknolojileri alanında düşülen geri kalmışlığın önlenmesi gerektiğine de dikkat çekerek “aksi halde bilginin ülkemize maliyeti her geçen gün artacaktır” dedi.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Haluk Maga, Türkiye’de eski ekonomiden yeni ekonomiye geçmek için yeni bir eğitim sisteminin şart olduğunu söyledi. Kaan Terzioğlu ise Türkiye’nin günümüzde bilişim teknolojileri alanında süren hızlı değişimi yakalayıp lider ülkeler grubuna girebilmesi için atılım yapması gereken üç konuyu bilişim teknolojilerini eğitimde etkin olarak kullanmak, vatandaşın hizmet ihtiyacını tatmin eden e-devlet uygulamaları ve genişbant uygulamaları olarak sıraladı.

“Teknoloji ve Sanat”

Türkiye Zeka Vakfı’nın aynı gün öğleden sonra gerçekleştirdiği Teknoloji ve Sanat konulu panelinde ise; Sanatın gelişiminde teknolojinin ve bilimin etkisi nedir? Sanatsal üretimin teknolojiyle kolaylaşması doğru mudur? Teknoloji sanat yapabilir mi? ve teknolojinin sanata, sanatın da teknolojiye olan etkisi renkli konuklarla tartışıldı.

Emrehan Halıcı’nın açış konuşmasıyla başlayan panele Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Karikatürist Oğuz Aral, yayın Danışmanı Doğan Hızlan, ODTÜ Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Uğur HALICI ve Sanatçı Attila ÖZDEMİROĞLU katıldı.

Aynı zamanda TZV Genel Kurul Üyesi de olan Attila Özdemiroğlu, ‘rapid network’ teknolojisinden sonra sanat üretiminin bambaşka bir boyut kazandığını söyledi. Bu teknolojiyi kullanarak Sidney ve Seattle’daki arkadaşlarıyla müzik ürettiklerini söyleyen Özdemiroğlu, şu andaki teknolojinin kendisi için yavaş olduğunu belirtti.

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu’da yakın bir tarihte etkileşimli ortamda kullanıcısının geri bildirimiyle beslenerek şekillenen kitap yazımının artacağını söyledi. Karakoyunlu “yakın tarihte keman, boğaza dayanmadan çalınacak, piyano için bir tabüreye ihtiyaç duyulmacak, bunlar uzak günler değil” şeklinde konuştu. Emrehan Halıcı ise teknolojinin bugüne kadar soğuk yönleriyle halkın karşısına çıktığını, teknolojinin sanatla birleşiminin ise teknolojinin soğuk yüzünü ısıtan bir karşılaşma olduğunu söyledi.