Hamilelikte Sigara İçmek Beyin Gelişimindeki Genleri Etkiliyor
Virginia Sağlık Sistemi Üniversitesi’ndeki yeni bir araştırma gösteriyor ki hamilelik esnasında kullanılan nikotin, genlerin oluşumunu ve miyelin mekanizmasını önemli ölçüde etkiliyor. Yağlı beyin maddesi olan miyelin, beynin nörodavranışsal gelişimi ile ilgili olan bölgesindeki beyin hücrelerinin bağlantılarını izole eder.
Bu ayın başında San Diego’daki nörobilim derneğinin yıllık toplantısında sunulan bulgular, hamilelik esnasında sigara içen annelerin çocuklarında dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik bozukluğu, depresyon, otizm ve madde bağımlılığı gibi psikiyatrik hastalıkların görünmesine daha yatkın olmalarının nedenini açıklayabilir.
Araştırmacılar kemirgenlere hamilelik esnasında verilmiş olan nikotinin, yapısı duygulardan oluşan beynin limbik sisteminin belirli bölgelerinde bulunan miyelin genlerinin kemiklerin döllerinde değişiklik gösterdiğini bulmuşlardır. Bu etki karar verme yetisi için önemli bir beyin bölgesi olan prefrontal korteksteki en kuvvetli etkiydi.
U.Va.’da Psikiyatri ve nörodavranışsal bölümü profesörü olan Ming Li diyor ki: “Araştırma, nikotin ile gebelik tedavisinin davranışsal süreçleri içeren beynin belirli bölgelerindeki miyelin gen ekspresyonunu önemli ölçüde değiştirdiğini gösterir. Miyelin eksikliği çeşitli psikiyatrik rahatsızlığı olan yetişkinlerde gözlemlenir. Ayrıca araştırma, anormal miyelinleşme, gebelik sırasında anne adaylarının sigara içmesiyle birlikte psikiyatrik rahatsızlıklara sebep olabileceğini belirtir.” Li, önceki araştırmanın gebelik sırasında anne adaylarının sigara içmesinin dölün üzerinde çeşitli ve uzun süreli nörodavranışsal etkilere sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. Hamilelik esnasında içilen sigarayla birlikte birçok psikiyatrik rahatsızlıklar başlar veya ergenlik döneminde, merkezi sinir sisteminin gelişiminin devam ettiği periyod olan semptamoloji değişir. Bu rahatsızlıkların çoğunun, ergenlik döneminde erginleşen beyin çekirdek koleksiyonu olan limbik sistemin işlev bozukluğunun aracılığıyla oluştuğu düşünülüyor.
Ayrıca, Li’nin araştırma takımı nikotinin etkilerindeki cinsiyet farklılıklarını tanımladı. Miyelin ile ilgili olan genler erkek dölünün prefrontal korteksinde artış gösteriyorken bu genlerin kadın dölünde azalma gösterdiği belirlendi. Bu zıtlık diğer fonksiyonlar arasında stres ve iştah düzenlenmesinde rol oynayan bir beyin bölgesi olan hipotalamik paraventriküler çekirdekte gözlemlendi. Bu bulgular sonucunda Li, gebelik esnasında anne adaylarının sigara içmesinin kız ve erkek çocuklarını farklı şekilde etkileyebileceğini ileri sürdü. Düşük dozda nikotin tarafından kemikler için uygulanan çalışmada gebelik sırasındaki nikotin değiştirme tedavisindeki ciddi ve uzun süreli değişiklikler, hamilelik sırasında sigara içenler kadar çocuklarda bu risklerin çoğunu taşıyabilir.
Li, araştırmanın baştaki bulgularında doğrudan korelasyona karar vermek için ileriki çalışmalar gerekliyken, araştırmanın hamilelikte sigara kullanımından kaçınmak için kadınların eğitilmesinin gerekliliğine de ağırlık verdiğini söylüyor.
Çeviren: Gamze Günce Demirbaş