Oysa Sadece Bir Ses Dalgası
Müzik pek çoğumuzu derinden etkiler. Kimi zaman neşelenir, kimi zaman hüzünleniriz.
Peki, müzik dinlerken beynimizde neler oluyor, duygularımız nasıl harekete geçiyor biliyor muydunuz?
Müziğin kulak içerinde izlediği yol kulak kepçesiyle başlar. Müzik ses titreşimlerinden oluşur. Kulak kepçesi bu titreşimleri yakalar ve kulak zarına ulaştırır. Kulak zarından orta kulağa geçen sen dalgaları, orta kulak içindeki küçük kulak kemiklerine gelerek şiddeti arttırılır ve güçlenir. İç kulağa aktarılan ses dalgaları salyangoza çarpar ve buradaki küçük kulak sinir hücrelerine sinyal şeklinde aktarılır. Kulaktaki sinir hücreleri ile elektrik sinyallerine dönüştükten sonra beyne ulaşan ses dalgaları müzik olarak hissettiğimiz şeye dönüşür.
Müzik, beyne ulaşmasıyla yeni bir anlam kazanır çünkü müzik, beyindeki birçok bölümü harekete geçirebilen bir performans sanatıdır. Diğer sanatlara kıyasla müzik aynı anda daha çok beyin bölgesini harekete geçirir.
Müziği üç kısma ayıracak olursak; tonlama ile ön frontal lob, beyincik, temporal lob; ritim ile sol frontal lob, poryatal lob, sağ beyincik ve sözler ile Wernice alanı, Broka alanı, görsel korteks, motor korteks, duygusal düşünce bölgeleri uyarılmış olur. Bu da müziği diğer sanat türlerine göre beyin işlevlerinin en çok kullanıldığı sanat türü yapar.
Peki, neden bazı şarkıları dinlerken hüzünlü, bazı şarkıları dinlerken ise çok hareketli yada neşeli oluruz? Şarkılar sözsüz olsa bile…
Bu durumu kendinize has sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu durumun nedeni ne sizin çok duygusal ne de hiperaktif olmanız. Neden tamamiyle dalgalarla ilgili. Şöyle ki, ses dalgaları beyne ulaştığı zaman oluşan ritimler ortaya bambaşka duygusal ve bilişsel cevaplar çıkarır. Bu yüzdendir ki, müzik ruh halimizi değiştirir, bizi hüzünlendirir ya da neşelendirir. Bunlar müzik sözsüz olsa bile ses dalgalarının oluşturduğu etkiden dolayı hissedebileceğimiz duygulardır.
Araştırmalara göre; gama dalgaları, algı seviyesinde açılma ve düşünsel becerilerde artış; beta dalgaları, konsantrasyonda artış; alfa dalgaları, rahatlık sağlar, aklı dinlendirir; teta dalgaları ise meditasyon etkisi oluştururken delta dalgaları beyin fonksiyonları en dingin seviyeye indirir.
Bu bilgiler ışığında eğer bir ödevinizi yetiştirmeye çalışıyorsanız ve çok az zamanınız kalmışsa sizin için çözüm beta dalgalarıyla oluşturulmuş bir şarkı dinlemek olabilir yada çok yorucu bir günden sonra dinlendirirci etkisinden faydalanmak için teta dalgalarıyla hazırlanmış bir meditasyon cdsi önerilebilir.
Müzikli günler…
http://www.popsci.com/science/article/2013-02/your-brain-music-infographic