Sara Krizine Erken Müdahale Mümkün Olacak Mı?
Beyne yerleştirilen küçük bir implant ile epilepsi (sara) krizleri öngörülebilecek mi?
Lancet Nöroloji dergisinde yayımlanan ve 15 kişi üzerinde yapılan araştırmada, beynin elektrik faaliyetini temel alarak ölçüm yapan cihazın hastalara kriz riskinin yüksek, orta ya da düşük olduğu yönünde uyarıda bulunduğu belirleniyor.
-Dünya çapında 50 milyon epilepsi hastası bulunuyor. Beynin belli bölümlerinde meydana gelen anormal aktivite, istem dışı titreme gibi sonuçları olan krizlere yol açıyor.-
Beyin yüzeyindeki sinyaller beyne yerleştirilen cihazla göğüse yerleştirilen başka bir cihaza gönderiliyor. Burada toplanan veriler, kriz olasılığını hesaplayan taşınır bir alete aktarılıyor.
Avustralya’da üç hastanede yapılan ve NeuroVista ilacının üreticileri tarafından finanse edilen denemelerde farklı sonuçlar elde edildiği bildiriliyor.
Sistemin kriz öncesinde hastanın beyin dalgalarını tanıması için ilk dört ay beyinler gözleniyor. Cihaz yerleştirilen sekiz hastada krizlerin önceden haber verilmesi konusunda başarı oranı %56 ila %100 arasında değişiyor.
Melbourne Ünviversitesi’nden Profesör Mark Cook, işe yaradığı kanıtlandığı takdirde bu teknoloji sayesinde epilepsi hastalığının öngörülemezliğinin ortadan kalkabileceğini söylüyor.
Öngörü sayesinde hastaların bağımsızlığı konusunda önemli bir adım atılmış olacağını ifade eden Cook, öngörünemezlik nedeniyle sürekli ilaç alımını gerektiren tedavi şeklinin de değişebileceğini vurguluyor.
Epilepsy Action‘dan Simon Wigglesworth, denek sayısının azlığı ve verilerin değişkenliği göz önüne alınarak bu konuda daha fazla çalışma yapmak gerektiğini ifade ediyor.
Wigglesworth’un, “Hasta kriz öncesi uyarıldığında gerekli tedbirleri alarak krizi en güvenli şekilde atlatabilir. Bu aygıt bakıcıların da işine yarar. Krizlerin öngörüsü ile hastalık hakkındaki bilgimizi arttırıp daha kolay idaresi ve nihai olarak da önlenmesi için çalışmalar yapabiliriz.” dediği belirtiliyor.
-bbc.co.uk/Turkce-