Katil Kim? Bkz. Beyin
Beyin görüntüleme çalışmaları, kimlerin suç işlediğini ya da işleyebileceğini tahmin etmemize yardımcı olacak kanıtlar verebilir mi?
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, suça yönelik olası davranışları tahmin edebileceğimiz günler yakında.
Eyal Aharoni ve ekibinin yürüttükleri çalışmada, psikopatik davranışların altındaki mekanizmayı anlayabilmek adına beyin görüntüleme tekniği kullanılıyor.
96 erkek mahkumun katıldığı çalışmada, şartlı tahliyelerinden önce MR ile ölçüm yapılıyor. Beyin görüntüleme boyunca dürtüsel davranışı ölçmek üzere oluşturulmuş bir görev veriliyor. (go/no go görevi: katılımcılar ekranda çıkan her “X” için bir tuşa basarlar (go); ekranda “K” belirdiğinde ise o tuşa basmamaları gerekir (no- go))
Seri bir biçimde tepki vermeleri ya da tepki vermemeleri gereken bu görevde dürtüsel davranış örüntüleri gösteren bireyler için kendilerini durdurmak oldukça güçtür. Bu yüzden ortalama bir bireye göre daha fazla hata yaptıkları görülür.
Yapılan çalışmada da görülüyor ki, mahkumlar “K” harfini görseler dahi, bir tuşa basma eğilimindeler. Bunun sebepleri araştırıldığında dürtüsel kişilerin “kendilerini gerekli zamanlarda durdurabilmeye” yönelik olan beyin bölgesinde yetersizlik olduğu düşünülüyor.
Çalışma bitirildikten hemen sonra mahkumlar tahliye ediliyor. Araştırmacılar 3 yıl süre içerisinde mahkumların yüzde 53’ünün tekrar suça karışmış olduğunu ve tutuklandığını belirtiyorlar. Yüzde 44’ünün, şiddete başvurmayan suç işledikleri ve yüzde 9’unun ise şiddete başvuran şuç işledikleri belirleniyor.
Eyal’in, mahkumlar salıverilmeden önce aldığı ölçümlerde, anterior singulat korteks’in aktivasyonuna odaklandığı belirtiliyor.
Anterior singulat korteks; motivasyon, güdülenme, eyleme yönelme vb. becerilerle ilişkili olan beyin bölgesidir.
Daha önceki çalışmalardan edinilen bilgiler doğrultusunda, go/no-go görevi sırasında sağlıklı bireylerin anterior singulat kortekslerinde daha fazla aktivasyon görülüyor.
Bu çalışmadan elde edilen sonuçlarda da, mahkumların anterior singulat kortekslerinde oldukça az aktivasyon gözleniyor. Bu durumda suçlu kişilerin dürtüsel davranışlar sergileme eğilimlerini gözler önüne sermiş oluyor.
Yine de, suça ilişkin davranışlar ve beyin aktivasyonu arasında aydınlatılması gereken pek çok nokta olması sebebiyle çalışmaların sürdürülmesi gerektiği üzerinde duruluyor.
-psychologytoday-