“Akıllı” Yapay Beyin
Waterloo Üniversitesi’nden bilim insanlarının insan beyninin bir bilgisayar modelini geliştirdiği bildiriliyor.
Geliştirilen yapay beyin, görüntüleri algılayabiliyor ve sayıları tanıyarak yazıyor. Model birbirine bağlı iki buçuk milyon “sinir hücresinden” ve hareketleri yerine getiren bir tür koldan oluşuyor.
Bilim insanları, yapay beyin sayesinde beyin bölgelerindeki etkinlikleri ve belli başlı davranış biçimleri arasındaki ilişkiyi öğrenmeye çalışacaklarını vurguluyor.
Amerikalı araştırmacı Chris Eliasmith tarafından geliştirilen model de tıpkı insan beyni gibi farklı işlevleri yerine getiren bölümlere ayrılıyor. “Spaun” (Semantic Pointer Architecture Unified Network) olarak isimlendirilen beyin modelinin birbirine bağlı olan yapay sinir hücreleri, farklı yollardan etkinleştiriliyor.
Model örneğin bir sayı dizisini “aklında tutarak”, sayıları mekanik koluyla yazabiliyor. Bu basit görevler sırasında beyinde son derece karmaşık süreçler işlediği bilinir. Yapay beynin, zeka testlerindeki bazı görevlerde insanlar kadar iyi sonuçlara ulaşabildiği belirtiliyor (Science).
Yapay beyin, insan beyni kadar uyumlu olmadığı için yeni görevler öğrenemiyorsa da, beynin etkinliklerinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesinde yardımcı olabilmesi açısından oldukça önemli görülüyor.
-Cumhuriyet-