Zekamız Geriliyor Mu?
Kaliforniya Üniversitesi gelişim biyoloğu Gerald Crabtree, Trends in Genetics dergisinde yayımlanan araştırmasında, binlerce yıl önce insanların vahşi doğada küçük gruplar halinde yaşadıkları zaman hayatta kalmaları için zihinsel yeteneğin büyük önem taşıdığını, ancak insanoğlunun tarım yapmaya başladığından bu yana büyük topluluklar halinde yaşaması sebebiyle bireysel zekânın eski önemini kaybettiğini belirtiyor.
Crabtree, insan zekâsının 120 kuşaktan yani son 3000 yıldan bu yana adım adım zayıfladığını tahmin ettiğini belirtiyor. “Mesela antik Yunan’dan bir konuğumuz gelecek olsaydı, bu zaman yolcusu bizden daha zeki olurdu. Bu kişi bizden daha yaratıcı olduğu gibi daha iyi bir hafızaya sahip olurdu.” dediği biliniyor.
Crabtree’in tezine göre, eskiden beynini kullanmayan insan beslenemez ya da vahşi hayvanlardan korunamazdı. Yani sadece en akıllıları hayatta kalmıştır. Bu ayıklanma baskısı insan zekâsının durmadan gelişmesini sağlamıştır. Oysa tarımın keşfedilmesinden sonra insanlar, zayıf bireylerin de korunduğu büyük gruplarda yaşamaya başladı ve artık büyük gruplarda daha çok ortaya çıkan hastalıklardan korunma çabası, zekâdan daha önemli hale gelmiştir.
Bu fenomen zekâ araştırmacısı James Robert Flynn’ın ismine göre Flynn Etkisi olarak isimlendiriliyor. Crabtree ise, bunu şu şekilde görecelileştiriyor: Zekâmızdaki artış küçük bir gelişme. Ayrıca bu artış genetik mutasyonlarla değil daha iyi eğitimle ilgilidir.
-Cumhuriyet/Bilim Teknik-