YEDİDEN YETMİŞE HAFIZA GELİŞTİREN 10 YİYECEK
Kısa süreli hafıza, uzun süreli hafıza, yürütücü işlevlerin iyileştirilmesi ve daha fazlası…
Araştırmalar Akdeniz diyetinin nerede yaşarsan yaşa, hangi yaşta olursan ol hafızanı geliştirebileceğini gösteriyor. 5 yıldır sürdürülen 18 ayrı çalışma sonucunda Akdeniz diyetinin hafızayı olumlu olarak etkilediği ortaya çıktı. Araştırmacılar Akdeniz diyeti yapan insanların kısa süreli hafıza, uzun süreli hafıza ve görsel hafızalarında gelişmeler gördüğünü ortaya koydu. Aynı zamanda kişilerin dikkat ve dil yetisinde de olumlu etkiler görüldü.
İşte Akdeniz Diyetinin on karakteristik maddesi:
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Diğer sebzeler
- Kabuklu yemişler
- Etli ve zarlı kabuksuz meyveler
- Bakliyatlar
- Kepekli tahıllar
- Balık
- Kümes hayvanları eti
- Zeytinyağı
- Şarap
Akdeniz diyeti aynı zamanda nispeten yağın en büyük kaynağı olarak zeytinyağı, az miktarda süt ürünleri ve kırmızı et içerir.
Çalışmanın ilk yazarı Mr. Roy Hardman; “En şaşırtıcı sonuç olumlu etkilerin tüm dünya ülkelerinde bulunmuş olmasıydı. Bu yüzden Akdeniz bölgesi olarak kabul edilir bölgenin dışında bulunmasına bakmazsızın, Akdeniz diyetine aşırı bağlanmanın olumlu bilişsel etkileri değerlendirilmiş yayınların tümünde aynıdır.’’ dedi.
Mr. Hardman; “Neden bilişsel gerileme oranını yavaşlatma ile ilgili olan Akdeniz diyetine yüksek bir bağlılık var? Akdeniz diyeti değiştirilebilir risk faktörlerinin bazılarını değiştirmek için fırsat sunuyor. Henüz büyük bir ölçüde incelenmemesine rağmen, bunlar yangısal yanıtların azaltılmasını, mikro besinlerin arttırılmasını, vitamin ve mineral dengesizliklerin iyileştirilmesini, diyet yağlarının ana kaynağı olan zeytinyağları kullanılarak lipid profillerinin değişmesini, kilo korunumunu ve imkan dahilinde obeziteyi azaltmayı, kandaki polifenollerin artmasını, hücresel enerji metabolizmasını geliştirmeyi ve belki bağırsak mikro canlılarını değiştirmeyi içerir.’’ diyerek devam etti.
Araştırmacılar aynı zamanda yaşlıların yanı sıra gençlerinde hafızalarına da faydalarını bulmuştur.
Mr. Hardman; “Bu yüzden yaşlansalar bile insanların Akdeniz diyetine bağlı olmalarını ya da geçmeyi denemelerini tavsiye ederim. Ben diyet modellerini takip ederim ve herhangi bir kırmızı et, tavuk ya da domuz eti yemem. Haftada iki ya da üç kez balık yerim ve Akdeniz yeme stiline bağlı kalırım.’’ dedi.
Çalışma Beslenmenin Sınırları dergisinde yayınlanmıştır.
Kaynak: http://www.spring.org.uk/2016/08/10-foods-better-memory.php
Çeviren: Elif ÖZKAN