Obezite ve Beyin
Beyin bilhassa orta yaşlarda hassastır.
Yeni araştırmalar, aşırı kilolu bireylerin beyinlerinin fizyolojik olarak çok zayıf olan bireylerden 10 yıl daha yaşlı olduğunu ortaya çıkardı. Bilim adamları beynin ak maddesini göz önüne aldı. Ak madde, bölgeleri birbirine bağlayan ve birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan dokudur.
(Yukarıdaki resimlerde, ak madde karışıklık yaratacak derecede sarı rengin içerisinde bulunur ve solda beden kitle indeksi 19.5 olan bir birey ve sağda beden kitle indeksi 43.4 olan başka bir bireyi gösterir.)
Bu çalışmanın ilk yazarı olan Dr. Lisa Ronan; “Beynimiz yaşlandıkça, doğal olarak boyutu küçülür; fakat aşırı kilolu insanların ak madde miktarındaki büyük bir azalmanın nedeni belli değildir. Biz sadece obezitenin bir şekilde bu değişikliklere neden olup olmayacağı ya da obezitenin beyin değişikliklerinin sonucu olup olmadığı üzerinde tahminde bulunuruz.” dedi. Çalışmada yaşları 20 ila 87 arasında olan 473 bireyin beyinleri incelendi.
Buna göre kilolu bireylerin zayıf bireylere göre beyinlerinde daha az ak madde bulundu. Farklılıklar sadece orta yaştan itibaren görüldü.
Çalışmanın başyazarı olan Profesör Paul Fletcher; “Artan obezite seviyesi ile birlikte yaşlanan nüfusta yaşıyoruz, bu yüzden sağlık sorunları ciddi olmakta, bu iki faktörün nasıl etkileşimde bulunabileceğini belirlemek önemlidir. Sadece orta yaştan itibaren bu farklılıkları görmemiz özelikle bu yaşta yatkın olabilme olasılığını yükseltir. Aynı zamanda bu değişikliklerin kilo kaybı ile tersine çevrilip çevrilmeyeceğini öğrenmek önemli olacaktır.” diyerek ilave etti.
Çalışmanın ortak yazarı Profesör Sadaf Farooqi; “Henüz beyin yapısındaki bu değişikliklerin etkilerini bilmiyoruz. Açıkca görülüyor ki; beyin ve hafıza üzerinde egzersiz, diyet ve kilonun etkilerini derinlemesine araştırmak için bu bir başlangıç noktası olmalıdır.” dedi.
Beynin hacmindeki farklılıklara rağmen, aşırı kilolu veya obez insanların bilişsel yeteneklerinde noksanlar yoktur.
Çalışma Yaşlanma Nörobiyoloji dergisinde yayınlanmıştır.
Kaynak: http://www.spring.org.uk/2016/08/younger-brain.php
Çeviren: Elif ÖZKAN