SICAK HAVA RUH SAĞLIĞIMIZI OLUMLU ETKİLERKEN HAFIZAMIZI DA GELİŞTİRİYOR
Havaların ısınması ile birlikte canlanır ve iyi hissederiz. Çoğu zaman bulunduğumuz kapalı mekânlar artık bizim yaptığımız işten sıkılmamıza ve bir an önce dışarı çıkmak istememize yol açabilir.
En az 30 dakika dışarıda kalın.
Michigan Üniversitesi’nde yeni yapılan bir araştırmaya göre, ılık ve sıcak havanın beyin ve ruh sağlımızı olumlu etkilediği bir gerçek.
Araştırmacılar, ruh halimizi, hafızamızı ve bilişsel sürecimizi (yeni bilgilere açık olma ve yaratıcı düşünme) geliştirmek için yaz aylarına yaklaştıkça, dışarıda oyalanmanın çok etkili bir yöntem olabileceğini ifade ediyor ama diğer mevsimlerle kıyasladığımızda yaz boyunca oluşan daha sıcak havaların ruh halimizde düşüşlere neden olabileceğini de sözlerine ekliyorlar.
Bu araştırmanın liderliğini yapan Matthew Keller; ‘Güzel havalarda dışarda olmak, beynimizi boşaltmamıza ve yeniden yapılandırmamıza olanak sağlayan bir yoldur. Herkes havanın ruh halimizi etkilediğini düşünür fakat 2000 yılında bu teorinin en büyük testlerinin sonucu olarak hava ve ruh hali arasında bir ilişki bulunamamıştır. Biz bunun üzerine yeni bir araştırma yaptık ve geriye dönüş yapıp 2 değişken olduğunu bulduk. Bu değişkenler; ne kadar zaman dışarda durduğumuz ve hangi mevsim dışarda olduğumuzdu. Eğer siz kış ayından yaz ayına geçişte yeterli süre dışarıda vakit geçirirseniz, farkedilebilir bir değişiklik ortaya çıkacaktır.’ dedi.
Malaya Üniversitesi, Sosyal Psikoloji profesörlerinden Barbara Frederickson ve Oscar Ybarra’nın da içinde olduğu bir grup tarafından tamamlanan araştırmanın bulguları Psikolojik Bilim dergisinin son sayısında yayımlandı.
Bu araştırma dizisine Amerika Birleşik Devletleri’nden 600’den fazla kişi katıldı. Ann Arbor’da yaz boyunca bir çalışma yapıldı ve katılımcılar rastgele seçildi. Bu araştırmaya göre, ılık ve sıcak günlerde dışarda olan katılımcıların, güzel olmayan havada dışarda olanlara ve vaktini güzel havalarda kapalı ortamda geçiren katılımcılara göre ruh hali ve hafızasında daha fazla gelişme görüldü.
Havanın ruh hali ve bilişsel gelişimine etkisinin ortaya çıkarılması oldukça zor çünkü sanayileşmiş ülkelerdeki insanlar zamanlarının ortalama %93’ünü, onları, değişen havanın etkisinden bağımsız bir hale getiren, kapalı mekânlarda geçiriyorlar.
Keller, bu olguyu kendi kendine deneyimleyerek, Michigan’dan Mexico’ya doğru yola çıkarken bu araştırmayı yapmak için ilham almış. İfadesine göre beyninde ‘Yaşam renklerle doludur ve eğlencelidir. Bunu kış aylarında unutmak çok kolaydır.’ cümleleri canlanmış. ‘Çoğu insan kışın daha mavi ve yazın daha iyi hisseder ve bunun en iyi örneğini mevsimsel duyu hastalığından acı çeken; yani sonbahar ve kış aylarında tekrar eden depresyona sahip insanlarda görebiliriz.’
Araştırmacılar, ayrıca bölgesel olarak insanların ruh hali için ideal sıcaklık değerinin değişebileceğini ifade ediyorlar.
Ruh halimizi yükseltmek istiyorsak, ılık ve güneşli havada 30 dakika dışarıda vakit geçirmeliyiz. İnsanların ilk beklentilerine zıt olarak, araştırmacılar, güzel havada zamanını kapalı yerlerde geçirmenin ruh halini ve bilişsel gelişimi olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı. Onlar, bunun muhtemel olabileceğini öne sürüyor çünkü havalar güzelleştikçe insanlar kapalı havada özgürlüğünün kısıtlandığını düşünüyorlar. Bu havalar, normal bir kapalı alan etkinliğini bile sıkıcı veya rahatsız edici hale getirebiliyor. Ayrıca araştırmacılar, havanın ve mevsimin insan davranışını etkilemesi konusunda şaşırılmaması gerektiğini de not ediyorlar çünkü insanlığın başlangıcından beri mevsim ya da hava değişimleri insanların gelişimine ve evrimleşmesine neden olduğu bir gerçek.
Kısaca, eğer güzel yaz havasının psikolojik faydalarının ürününü toplamak istiyorsanız, dışarı çıkın.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2004/10/041006082239.htm
Çeviren: Zeliha Demirci