GENÇ ERİŞKİNLERDE SOSYAL MEDYA KULLANIMI UYKU BOZUKLUĞUYLA İLİŞKİLİ
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, gün içerisinde sosyal medyaya çok fazla zaman ayıran ya da hafta boyunca düzenli olarak sosyal medyayı kontrol eden genç erişkinlerin, sosyal medyayı daha az kullanan yaşıtlarına göre uyku bozukluğundan mustarip olma ihtimali daha fazla.
Online olarak yayınlanan ve nisan sayısı Koruyucu hekimlik dergisinin konusu olan çalışmada uyku bozukluğu değerlendirilirken, hekimlerin sosyal medya alışkanlıkları hakkında genç erişkin hastalara soru sorarak bu konuyu göz önünde bulundurmaları gerektiği belirtilmiştir. Araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından desteklenmiş.
Pitt Psikiyatri Bölümü’nde doktora sonrası araştırmacı olan başyazar Jessica C. Levenson ‘’Araştırma sosyal medya kullanımının uykuyu etkileyebildiğini kanıtlayan ilk parçalardan biri. Ayrıca bu araştırma, sosyal medyayla büyüyen ilk nesil genç erişkinlerde sosyal medya kullanımı ve uyku arasındaki ilişkiyi inceler.’’ diyor.
2014 yılında, Dr. Levenson ve meslektaşları, uyku problemini değerlendiren kurulu bir ölçüm sistemi yapmış, anket çalışması yoluyla sosyal medya kullanımına karar vermek için 19-32 yaş arası 1,788 yetişkini örnek olarak almışlardır.
Ankette en popüler 11 sosyal medya platformu hakkında sorular sorulmuştur: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine and LinkedIn.
Ortalama olarak, katılımcılar bir günde toplam 61 dakika sosyal medya kullanıyor ve bir haftada 30 kez çeşitli sosyal medya hesaplarını ziyaret ediyorlar. Değerlendirmeler neredeyse katılımcıların %30’unda yüksek düzeyde uyku bozukluğu olduğunu göstermektedir.
Sosyal medyayı hafta boyunca en sık kontrol eden katılımcıların, daha az kontrol edenlere göre uyku bozukluğu yaşama olasılığı 3 katı. Ayrıca sosyal medyada gün boyunca en fazla zaman harcayan katılımcıların, sosyal medyada daha az zaman harcayan akranlarına göre uyku bozukluğu görülme riski iki kat daha fazla.
Dr. Levenson: ‘’Sosyal medya ziyaretlerinin sıklığı, sosyal medyada harcanan bütün zamana göre uyku problemi için daha iyi bir belirleyicidir. Bu durumda takıntılı kontrol etme davranışına karşı müdahale edilmesi çok daha etkili olabilir.’’
Pitt’in Sağlık Bilimleri Okulunda sağlık ve toplum bölümünde rektör yardımcısı olan kıdemli yazar Brian A. Primack, sosyal medya kullanımının uyku bozukluğuna katkıda bulunup bulunmadığına ya da uyku bozukluğunun sosyal medya kullanımına katkıda bulunup bulunmadığına karar vermek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştır.
Örneğin sosyal medya uykuyu alt üst edebilir:
- Eğer uykunun yerine geçerse. Kullanıcıların gece geç saatlere kadar Instagramda fotoğraf paylaşması gibi.
- Eğer duygusal, zihinsel ya da psikolojik uyarıları arttırırsa.
- Eğer sosyal medya hesaplarına erişebilmek için kullanılan cihazların yaydığı parlak ışık, 24 saatlik ritmi bozarsa.
Ayrıca uyku zorluğu olan genç erişkinler, sosyal medyayı uyuyamadıklarında ya da uyanıp tekrar uyuyamadıklarında zaman geçirmek için keyifli bir yol olarak kullanabilirler.
‘’Bu hipotezlerin ikisi de doğru olabilir.’’ diyor Pitt’in Medya Teknoloji ve Sağlık Araştırmaları merkezinin müdürü olan Dr. Primack.
‘’Uykuda zorluk, sosyal medya kullanımının artmasına yol açabilir. Bu da daha fazla uyku problemi yaşamamıza neden olabilir. Bu döngü sorun olabilir. Çünkü birçok form, uyarıcı ve ödüllendirme olan interaktif ekran süresi içerir ve bu nedenle uyku için zararlıdır.’’
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160126110759.htm