AYNI ANDA BİRDEN FAZLA İŞLE UĞRAŞMAK BEYNİNİZİ ÖLDÜRÜYOR
Birçok insan birden fazla işi aynı anda yapabilecek ustalar olduklarına inanıyor. Ama yapılan araştırmalarda beynimizin birden fazla görevi aynı anda yapmak için tasarlanmadığı iddia ediliyor.
Sussex üniversitesindeki(UK) çalışmaya göre beyinlerimiz tek seferde sadece bir şeye odaklanmak için tasarlanmış olup, bilgi bombardımanı yaparak beyinlerimize yüklenmek sadece onları yavaşlatmakta. “Beyinlerimiz birden fazla görevi aynı anda başarılı bir şekilde yapmak zorunda değil. İnsanlar birden fazla görevi aynı anda yapabileceklerini düşünseler de, aslında bir görevden diğer bir göreve çok hızlı geçiş yapıyorlar ve bunu her yaptıklarında zihinsel bir bedel ödüyorlar.” diyor MIT’den nörolog Earl Miller.
Bu görev geçişleri kötü beyin alışkanlıklarını uyandırıyor. Küçük bir görevi tamamladığımızda(e-posta göndermek, mesaja cevap atmak ya da tweet atmak gibi) dopamin yani mutluluk hormonu salgılanmaktadır. Beynimiz dopamin salgısının etkilerini sever, bu yüzden bizi anlık haz veren mini görevler arası geçiş yapmaya teşvik eder.
Bu haz gerçekte çok fazla bir şey yapmadığımızda(ya da en azından eleştirel düşünme gerektirmeyen durumlarda), tonla şeyi başarıyla tamamlamış gibi hissetmemizi sağlayan tehlikeli bir etki yaratır. Örnek vermek gerekirse, bazıları e-posta/ Twitter/ Facebook vb araçları sıklıkla kontrol etmeyi sinir bağımlılığı olarak adlandırıyor.
Aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmak iş kalitesini ve verimliliği düşürüyor.
Aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışmak, düşüncelerimizi düzenlemeyi ve alakasız bilgileri süzmeyi zorlaştırırken; işimizdeki verimliliği ve kaliteyi azaltıyor.
Londra Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre*; birden fazla işi aynı anda yapabilen kişilerin zihinsel işleri yerine getirirken IQ’larının düştüğü ortaya çıkmış. Hatta bu IQ düşüşleri esrar içen ya da gece uyumayan kişilerde görülen IQ düşüşü ile aynı.
Aynı zamanda, birden fazla işi aynı anda yapmanın, stres hormonu olan kortizon üretimini artırdığı da belirtiliyor. Beynimizin sürekli olarak görev değiştirmesi stres ve yorgunluğumuzu tetikliyor, bu da zihinsel olarak bize yorgunluk hissi veriyor(iş günü yeni başlamış olsa bile).
Birden fazla işi yapmaya bizi en fazla iten şey gelen kutularımız olabilir. Bazı araştırmalarda, gelen kutusundaki okunmamış e-posta bilgisi gibi aynı anda birden fazla iş yapabilme ihtimalinin olması IQ’nuzu 10 puan düşürebildiği bilgisi var. Gelen kutumuzdaki kalın harflerle yazılmış olan yeni e-posta bildiriminin gerginliği bizi sürekli telaşlandırıyor. McKinsey Global Institute Study(McKinsey Evrensel Çalışma Enstitüsü) çalışanların haftalık çalışma saatlerinin yüzde 28’ini e-postlarını kontrol etmekle geçirdiklerini söylemektedir.
E-posta kontrolü bir problemdir; ama mesajlaşmaya acil durumlarda e-postadan daha çok ihtiyaç duyulur ve sonuç olarak daha çok kontrol edilir. Bu durumda bu durumun da problem yaratacağını söylemek mümkün.
E-posta kontrol çizelgesi oluşturarak, birden fazla işi aynı anda yapmanın zihinsel zararlarından kendinizi koruyun. E-postanızı günde üç kez kontrol etmeyi kendinize görev edinin(sabah işe gittiğinizde, öğle arasında ve gün sonunda işten çıkmadan önce gibi). Aynı zamanda, mesajlaşma bildirimlerinizi kapatın ve telefonunuzu kontrol etmek için belirli zamanlar ayırın.
Yeni araştırmalarda birden fazla işi aynı anda yapmanın sebep olduğu zihinsel hasarların kalıcı olabileceği bilgisi dikkat çekiyor.
Sussex üniversitesinde(UK) yapılan çalışmada zamanını aynı anda birden fazla cihazda harcayan bireylerin beyinleri üzerinde MR taramaları yapıldı(örneğin televizyon izlerken mesajlaşma gibi). MR taramaları, birden fazla işi aynı anda yapabilenlerin anterior singülatının korteksteki beyin yoğunluğunun daha az olduğunu göstermiştir. Anterior süngülat, duygudaşlık(empati) ve duygusal kontrolden sorumlu olan bölgedir.
Araştırma hakkında bilmemiz gereken şey; birden fazla işi aynı anda yapabilmenin, bu etkilerden sorumlu olup olmadığı ve var olan beyin hasarlarının birden fazla işi aynı anda yapma alışkanlıklarının sonucu olup olmadığı konusunda yeterince detaylandırılmış olmamasıdır.
Siz yine de dikkatinizi elinizdeki işe vererek akıllı araçların bildirimlerini kapatın, sizi sıklıkla rahatsız etmesine müsaade etmeyin. Gün boyunca e-posta kutunuzu kontrol etmek yerine kendinize zaman dilimleri yaratın ve aklınızı sadece elinizdeki göreve verin.
* http://www.talentsmart.com/articles/Multitasking-Damages-Your-Brain-and-Your-Career,-New-Studies-Suggest-2102500909-p-1.html
Kaynak: https://medium.com/life-tips/multitasking-is-killing-your-brain-79104e62e930#.6x6nkfaoi