SOSYAL DESTEK FİZİKSEL ACIYI AZALTABİLİR!
Mesajlaşmanın kronik ağrıya ve acıya neden olduğu gerçeği değişiyor. Mesajlaşma eylemi akıllı telefonlarına yapışmış insanlar için rahatsızlığa neden olsa da mesaj almak yaralanan, hastalanan ya da ameliyata girecek olan insanların acısını önemli derecede azaltıyor!
Evet, yeni bir çalışmada kronik acı çeken hastaların her gün destekleyici mesajlar alması durumunda almayan hastalara kıyasla acılarının önemli ölçüde azalttığı bulundu (sözcüklerin gücünü asla küçümsemeyin). Biliminsanı Jamie Guillory: “Günde içinde destekleyici ve basit sözler olan sadece iki mesaj almak bile kronik olarak acı çeken hastaların algılanan acı seviyesini düşürmek için yeterlidir.” diye belirtti.
Deney
Mesajlaşmanın acı üzerindeki etkisini çalışmak için Guillory ve meslektaşları, kronik ağrı-acı hastalıklarının tedavi edildiği ağrı kliniklerinden 67 hastayı aldı ve onlarla 4 hafta boyunca çalıştı. Hastalar iki gruba ayrıldı: Bir grup kendilerine verilen düzenli ağrı tedavilerini günün rastgele zamanlarında iki destekleyici mesaj ile birlikte almaya devam ettiler. Destekleyici mesajların içeriği yaklaşık olarak şöyleydi: “Sen güçlü ve cesur bir insansın. Birçok güçlüğün üstesinden geldin ve şimdi de pes etmeyeceksin.” ve “Hayatında acının neden olduğu değişiklikler için suçluluk duyma. Sevdiklerin ve doktorlar senin yanında.”
Diğer grup ise günlük tedavilerini almaya devam ederken hiç mesaj almadılar. Burada bir notu eklemekte fayda var, hastalardan hiçbiri ilk hafta boyunca destekleyici mesajlar almadı, o hafta kontrol haftası olarak kabul edildi. Aynı zamanda, hastalardan telefonlarına bir uygulama yüklemeleri ve bu uygulamayı günde iki kez ağrı/acı seviyelerini kaydetmek için kullanmaları istendi. O zamanlarda hissettikleri acının miktarı kadar bu acının genel aktivitelerine, ilişkilerine ve uykularına nasıl müdahale ettiğini de belirtmeleri istendi. Katılımcılardan ayrıca bir seri fotoğraf arasından kendi acılarını görsel olarak tarif edebilecek olanı seçmeleri istendi.
Sonuçlar
Tahmin edildiği gibi, hastalar her gün destekleyici mesajlar almaya başladıklarında, kontrol haftasındaki acılarına ve hiçbir mesaj almayan katılımcıların acılarına kıyasla, acılarında azalma rapor ettiler. Guillory çalışma sonuçlarıyla ilgili olarak “Bence sonuçlarımız sosyal desteğin basit yöntemlerinin acı yönetimi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyuyor.” der.
Ancak burada büyük bir aldatmaca var. Çalışma sadece 30 ve 80 yaşları arasındaki hastalara odaklı ve sadece evli olan ya da partneri olan hastalara gelen destekleyici mesajlar ağrıyı yatıştırmada etkili oldu. Yalnız, boşanmış veya ayrı olan hastalarda aynı olumlu etkiler görülmedi. Peki, ama neden? Guillory’e göre gerçek hayatta bir destek sistemine sahip olmak dijital desteğin işe yarayabilmesi için gereken bir koşul- mesajlar, hastanın zaten sahip olduğu desteği pekiştirmek için birer pekiştiren olarak görev yapıyor. Örneğin, evli insanlar deneyin başlangıcında daha yüksek düzeyde bir sosyal destek algıladılar ki bu da evli insanların sosyal desteğe erişimlerinin ve daha geniş sosyal ağlara sahip olduklarının görüldüğü önceki çalışmalar ile tutarlılık gösteren bir durum. Tabii bu diğerleri için hiç umut olmadığı anlamına gelmiyor. Geniş bir destek ağına sahip olmak sadece önemli olan başkalarını değil arkadaşları ve aileyi de kapsıyor, tabii kişi bu ağı korumak ve yaşatmak için yeterli çaba harcadığı sürece. Guillory sözlerine şunları ekliyor: “Bulduğumuz sonuçlar arkadaşlar ya da sevilen kişilerden gönderilen benzer mesajların da ağrı hafifletici etkisi olabileceğini öne sürüyor.”.
Çalışmadan çıkardığımız sonuç
Hatırlanması gereken en önemli şey fiziksel acının gerçek anlamda sosyal destek sayesinde azaltılabileceği. Doğrusu, önceki bir çalışmada yine Guillory’in bulduğuna göre ameliyata girecek hastaların bile aktif mesajlaştıklarında acılarını daha az hissettikleri ve ek tedaviye daha az ihtiyaç duydukları görülmüştür.
Yani eğer birini mesaj ile rahatlatma ihtiyacı hissediyorsanız, devam edin ve gönder butonuna basın. Birine ulaşan basit bir “İyi hisset” ya da “Sık dişini!” dileği bile büyük bir fark yaratacaktır.
Kaynak: http://fusion.net/story/170301/text-messaging-treats-pain-study/