Strese Verilen Tepkiler ve Etkileri
Araştırmacılara göre stresli durumlara olumlu tepki vermek uzun dönem sağlığınız için önemli bir rol oynayabilir.
Yetişkinlerin strese verdikleri tepkileri ve bunun onların bedenlerini nasıl etkilediğini ölçen bir çalışmada araştırmacılar şunu buldu: Günlük hayatın küçük stres etkenleriyle karşılaştıklarında pozitif ruh halini (neşe ve sakinlik gibi) koruyamayan yetişkinlerin yüksek yanma seviyesine sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca, kadınlar yüksek risk altında olabilirler.
Yangısal yanıtlar, vücudun kendisini bağışıklık sistemi yoluyla koruyabilmesi için gerekli olan yetinin bir parçasıdır. Fakat kronik (uzun dönemli) yanma sağlığa zarar verebilir: obezite, kalp hastalıkları ve kanserde rol oynadığı da görülmüştür. Tüm bu bulgular, günlük stres yükleyicilere verilen duygusal tepkinin yarattığı sağlık sorunlarıyla ilgili büyümekte olan kanıtlara bir yenisini daha eklemiştir. Nancy Sin ve iş arkadaşlarının bulduğuna göre yangısallık söz konusu olduğunda günlük stres yükleyicilerin sıklığı, kendi içinde ve dışında, insanların o durumlara nasıl tepki verdiklerinden daha az önem arz etmektedir. Sin bu durumla ilgili olarak “Bir kişinin yaşadığı stresin sıklığı ile yanmanın ilişkisi belki de strese verdiği tepkinin yanma ile olan ilişkisinden daha az bağlantılıdır.” der ve ekler “Önemli olan insanın strese nasıl tepki verdiği.”. Sin ve ekibinin ortaya çıkardığı bu sonuçlar ayrıca önemli ancak çoğunlukla görmezden gelinen bir noktanın daha altını çizmiştir: Doğal stres sürecine olumlu duyguların katkısı. Sin’e göre olumlu duygular ve onların stres halindeki insanlara nasıl yardım edebileceği çoğu zaman gözden kaçırılmıştır.
Kısa vadede, hastalıkla veya egzersizle, vücut kendini tamir etmesine yardımcı olacak yüksek bir bağışıklık tepkisi deneyimler. Fakat uzun vadede, artan yangısal tepkiler sağlıklı olmayabilir. Tepkilerini düzenlemede zorluk çeken bireyler yaşla alakalı bazı koşullar için risk altında olabilirler; örneğin, kalp ve damar hastalıkları, zayıflık/kırılganlık ve bilişsel zayıflama. Doçent Jennifer E. Graham-Engeland: “Bildiğimiz kadarıyla, bu çalışma, günlük hayatın stres yükleyicilerine karşı gösterilen pozitif ruh hali ile yanmanın biyoişaretçileri arasındaki bağa bakan ilk çalışma.” diye belirtir.
872 yetişkin örneği ile yapılan bu kesitsel çalışmada, katılımcılar günlük stres etkenlerini ve bunlara verdikleri duygusal tepkileri ardışık 8 gün boyunca rapor etmişlerdir. Ayrı bir klinik ziyaretinde katılımcıların kan örnekleri alınmış ve yangısal işaretler için tahlil edilmiştir. Katılımcılar ararda 8 gün boyunca her gün telefonla görüşme yapmışlardır. Bu telefon görüşmelerinde onlardan yaşadıkları olumlu ve olumsuz duyguları oranlandırmaları ve stres etkenleriyle karşılaşıp karşılaşmadıklarını belirtmeleri istenmiştir. Böylece araştırmacılar insanların stresi deneyimledikleri günlerde verdikleri duygusal tepkiler ile stres yaşamadıkları günlerdeki duygu durumlarını karşılaştırma imkânı bulmuşlardır. Sin: “Katılımcıların stres etkenlerine nasıl tepki verdiklerini görmek için tepkisellik skorlarını hesapladık, sonra da bunları yanmanın iki işaretini tahmin etmede kullandık.”
Araştırmacılar birçok farklı türde stres yükleyiciler kullandılar, bunların arasında işte, okulda veya evde yaşanan ya da kaçınılan tartışmalar; ayrımcılığa uğrama; kişiler grup stres yükleyicileri, yani kişiye yakın olan birinin stresli bir olaya maruz kalması ve başka etkenler. Graham-Engeland: “Strese karşı verilen olumlu tepkileri de olumsuz tepkileri de inceledik ve strese maruz kalmanın etkilerinin stres yükleyicilere verilen tepkiyle nasıl değiştiğini kıyasladık. Günlük stres sürecinin yanma üzerindeki olası rolü hakkında çok az şey biliniyor. İnsanlarla yapılan ve bununla ilgili olabilecek geçmiş çalışmaların çoğu kronik strese ya da laboratuar ortamında yaratılan akut strese odaklanmaktaydı ki bu yöntemler de günlük hayatta insanların doğal stres etkenlerine nasıl tepki verdiklerini anlamak için yeterli değildir.”
Veriler ABD’de yapılan Midlife çalışmasının ikinci dalgasından geldi. Çalışma orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerin sağlık ve refahlarını araştırmak için oluşturulmuş ulusal bir anket. Amacı ise günlük ruh halinin ve stres yaratan olayların yangısallık ve sağlıkla nasıl bağlantılı olabileceği anlayışını geliştirmek.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150609121952.htm