B VİTAMİNİ VE BEYİN SAĞLIĞI
Uygun besinler çocuklarda beyin gelişimi için önem taşımaktadır. Özellikle B vitaminleri çocuklardaki beyin sağlığının garantilenmesi için önemli bir rol oynamaktadır. B kompleks vitaminlerindeki eksiklikler gelişim gecikmelerine ya da öğrenme farklılıkları ve dikkat konularında kötüleşen semptomlara neden olabilir.
B Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
B vitamini eksikliğinin yaygın belirtileri: mide bulantısı, karın ağrısı, ağız kokusu ve hazımsızlıktır. Çocuklarda zihinsel semptomlar da oldukça yaygındır: uyanıklık halinin kaybı, huysuzluk ve unutkanlık. Sıklıkla yaşanan baş ağrıları ve sarsaklık da daha fazla B vitaminine ihtiyaç duyduğunuzun göstergelerindendir.
B Vitamininin 8 Çeşidi
Beyin sağlığı ve genel sağlık için önemli olan 8 çeşit B vitamini vardır. Bu vitaminler suda çözünebilir olduğu ve vücutta depolanamadığı için, gıdalar ve ek besinler yoluyla her gün yeterli miktarda vitamini almak önemlidir.
• Tiyamin: B1 vitamini olarak da bilinir. Tiyamin sinir fonksiyonları için önemlidir. Tiyamin eksikliği kafa karışıklığı, koordinasyon zayıflığı ve yorgunluğa neden olabilir. Hububatlarda, sert kabuklu yiyeceklerde, tohumlarda ve domuz etinde bulunur. B1 vitamini eksikliği genelde sadece temel besin kaynağının pirinç olduğu ülkelerde görülür.
• B12 vitamini: Ette ve süt ürünlerinde bulunur. B12 vitamininin yeterli miktarda alımı DNA replikasyonunu ve uygun sinirsel iletimin gerçekleşmesini sağlar. Temel besin ögeleri olmadan, çocuklarda bilişsel performans düşüklüğü, yorgunluk ve el ve ayaklarda karıncalanma gibi semptomlar görülebilir. Ciddi eksiklikler ise hafıza kaybı ve bunama gibi kalıcı hasarlara neden olabilir.
• Folik asit: Diğer adıyla B9 vitamini doğal yollarla meyvelerde, sebzelerde, fasulyede ve ayçiçeği tohumlarında bulunur. Folik asit uygun besinin sağlanması için hububatların güçlendirilmesinde kullanılır. Çocuklardaki B9 vitamini eksikliği büyüme oranını yavaşlatabilir, asabiyet artışına neden olabilir ve davranış bozukluklarına yol açabilir.
• Riboflavin: B2 vitamini olarak da bilinen riboflavinin eksikliği gözlerde yanmaya ve göz yorgunluğuna sebep olabilir. Sonuç olarak, bir çocuk B2 vitamini eksikliğinin neden olduğu görsel rahatsızlıklardan dolayı okumaya karşı direnç gösterebilir. B2 vitamini ayrıca sinir sistemini yatıştırır ve sağlıklı olarak devamlılığını sağlar. Süt, yoğurt, peynir, badem, kaynamış yumurta ve ıspanak harika birer B2 vitamini kaynağıdır.
• Niyasin: Diğer adı B3 vitamini olan niyasin cilt sağlığı için gereklidir ve sinir ve sindirim sistemleri için genel bir destekleyicidir. Protein içeren bütün besinlerde bulunur, sabit ısıdadır ve pişirmeye dayanabilir. Bunama, kabızlık ve cilt iltihabı B3 vitamini eksikliğinin yaygın semptomlarındandır.
• Pantotenik asit (B5 vitamini): B5 vitamini eksikliği oldukça nadirdir ve genellikle çocukların beyin gelişimiyle bir ilgisi yoktur.
• Biyotin (B7 vitamini): Biyotin her metabolizma için gereklidir. Biyotin açısından zengin besinler yiyerek (karnabahar, yumurta sarısı, yerfıstığı ve mantar gibi) B7 vitamini eksikliğinden kaçınılabilir ve böylece solgun veya kuru cilt, halüsinasyonlar, depresyon, derinin pul pul olması ve çatlak, yaralı dil gibi semptomların oluşumu azaltılmış olur.
• Prioksidin (B6 vitamini): B6 vitamini beyin işlevine ve gelişimine nörotransmitterlerin (sinir taşıyıcıları) gelişmesine yardımcı olmak yoluyla etki eder. Hafıza kaybı ve DEHB gibi rahatsızlıkların bazı durumlarında B6 vitamini açısından zengin besinlerin veya ek besinlerin alımının artması bu hastalıklara olumlu etki edebilir. B6 vitamininin önemli kaynaklarından bazıları şunlardır: muz, bira mayası, baklagiller, yumurta ve ayçiçeği tohumları.
Kaynak: http://www.brainbalancecenters.com/blog/2015/07/b-vitamins-and-brain-health/