BEYİN YAŞLANMASINI KORUYAN 8 BESİN
2014’te yapılan bir çalışmaya göre beyin sağlığı sağlıklı bir hayat geçirebilmek için ikinci en önemli bileşen. İnsanlar yaşlandıkça azalan eleştirel düşünmeden bunamaya ve Alzheimer’e kadar çeşitli bilişsel durumlarla karşılaşabilirler. Besin Teknolojisi dergisinin Mart ayı sayısında beyini yaşlanmaya karşı iyi bir şekilde tutacak 8 tane besin yayınlandı.
1.Kakao Flavanolları
Kakao flavanolları kalp sağlığı ve döngü ile ilgili ilişkilendirilmiştir. Flavanolların hafızaya mümkün olabilecek bir etkisinin olabileceğini ilk çalışmalar göstermiştir. Kakao flavanollarının beyinde dişsel beyin kıvrımı denilen ve yaşlanmaya bağlı hafızayı etkileyen bir bölgenin işlevini arttırdığı kanıtlanmıştır.
2.Omega 3 Yağ asidi
Omega 3 yağ asidinin kalbe iyi geldiği zaten bilinen bir gerçekti. Şimdi de bilişsel sağlık için önemli bir rol oynadığı bulundu. Farelerin üzerinde yapılan bir çalışmaya göre Omega 3 daha iyi nesne tanımayı, uzaysal ve konumsal hafızayı ve ters karşılık alıkoymayı sağlamıştır. Somon balığında, keten tohumunda ve chia çekirdeklerinde Omega 3 yağ asidi bulunur.
3.Fosfatidik ve Fosfatidilserin Asitleri
Bazı pilot çalışmalar bu iki asidin hafızaya, moda ve bilişsel fonksiyona fayda sağladığını göstermiştir.
4.Ceviz
Cevizle desteklenmiş bir diyet Alzheimer riskini azalttığı fareler üstünde yapılan bir çalışmada kanıtlanmıştır.
5.Sitisolin
Sitisolin vücuttaki hücrelerde bulunan hafızayı ve bilişsel fonksiyonu düzenleyen beyin dokusunun gelişmesine yardımcı, nöronlar arasındaki iletişimi geliştiren ve kalıcı zararlardan beyin yapısını koruyan doğal bir maddedir. Normal bilişsel fonksiyonu destekleyen ve kalıcı zararlardan koruyan bir maddedir.
6.Kolin
Kolin karaciğer sağlığı, kadın sağlığı ve hücreler arasındaki iletişim ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca yaşlanma sırasında beyne ve beyin kimyasında bilişsel olarak zarara ya da gecikmeye neden olabilecek değişikliklerin engellenmesinde fayda sağlayabilir. Yumurtadan alınabilir.
7.Magnezyum
Magnezyum genellikle beyin sakatlığı deneyimlemiş kişilere yardımcı olarak verilir. Soya fasulyesi, muz, siyah çikolata ve avokado magnezyum bulunduran besinlerdendir.
8.Yaban Mersini
Yaban mersini antisiyanil, besinlerin sağlığı geliştirici etkisini arttıran flavanoid içerdiği için antioksidan ve iltihaba karşı etki özelliği taşır. Normal bir yaban mersini tüketimi beyin merkezindeki sinyalleri arttırma gibi nörobilişsel faydalar sunabilir.
Kaynak: Institute of Food Technologists (IFT). (2015, April 15). Eight nutrients to protect the aging brain. ScienceDaily. Retrieved April 19, 2015 from www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150415203340.htm