ENGELİN ENGELLENEMEZLİĞİ
Stevie Wonder görme engelini asla bir dezavantaj olarak görmedi ve bu konu hakkındaki görüşünü 50 yıldır kanıtlıyor. Wonder’ın bu iddiasının yanı sıra, görme engeli her şeye rağmen onun işlerine katkı sağlamış olabilir. Araştırmalar görme engelli müzisyenlerin beyinlerinin, görenlere göre müziğe daha rahat uyum sağladığını yadsınamaz şekilde kanıtladı.
Görme yeteneğinin erken yaşta kaybedilmesi gerçek bir dezavantajdır. Fakat bu durum müziksel duyarlılık açısından olumlu etkilere sahiptir. Görme engelli çocukların beyinleri toplayabildikleri duyusal girdiyi daha iyi kullanabilmek için köklü değişikliklere gider. Çok sayıda FMRI(fonksiyonel manyetik tınlaşım görüntüleme ) ve doku çalışmalarının gösterdiğine göre birey körleşince duyuşsal uyarıcılar daha iyi yanıt verebilmek için görsel korteksin büyük bir kısmını başka bir amaca uygun hale getirilir. Sinirlerdeki esneklik sayesinde çocuklar ne kadar erken görme yetilerini kaybederlerse duyma korteksleri o kadar gelişir.
Melbourne Üniversitesinin çalışmalarına göre, müzik eğitiminden bağımsız olarak genç yaşta kör olan insanlar daha iyi perde ayrımı ve ses tınısı ayrımı yeteneği geliştirebiliyorlar. Belli ki müzik eğitimi bunu destekliyor hatta kör insanlar sinirsel yapı olarak daha duyarlı olarak başlıyorlar. Ayrıca başkaları iki kulakla sesin yerini belirlerken, görme engelliler tek kulakla bile bulabiliyorlar.
Tarihte de görme engelli müzisyenlerin oldukça popüler olduğunu söylememiz mümkün. Blind Willie Johnson, Ray Charles, Andrea Boccelli bilinen isimler…
Bunun yaratıcılıkla veya tatla bir ilgisi yok, görme engelli müzisyenler tekrar tekrar teknik farklıklarının ve yeteneklerinin olduklarını kanıtladılar. Örneğin onlar sınırsız perdeden gören müzisyenlere göre çok daha fazla hoşlanmışlardır. 2014’te yapılan bir araştırmada, sınırsız perdenin %60’ının görme engelli müzisyenlerde gerçekleştiği saptanmıştır.
Bütün bu çalışmalara rağmen duyma yetisinin nasıl müzik yeteneğine dönüştüğü hala kesin değil. Fakat bütün bu uyarlamalar bir şeyi işaret ediyor: sesleri gören müzisyenlerden daha etkileyici hale getirebilen ve seslere daha iyi yanıt verebilen çok güçlü ve dinamik bir duyma korteksi.
Bir yanlış anlaşılma olmasın! Görme engeli müziksel yeteneği garanti etmez. “Ben görme engelli olduğum için değil, iyi olduğum için iyiyim.” diyor Charles. Çok haklı. Ne olursa olsun müziksel olarak daha iyi olmak için bir kulaktan çok daha fazlasına ihtiyaç var…
Kaynak:http://mic.com/articles/111362/science-shows-how-the-brains-of-blind-musicians-actually-change