Aşık olduğumuzda beynimizde neler oluyor ?
Birine aşık olduğumuz zaman, beynimiz birtakım kimyasal enzimler salgılar. Bu enzimler, mutluluktan uçma ve zevk alma hissine yol açar. Ayrıca her şey yolunda gidiyorsa yakınlık ve rahatlık hislerinin de kaynağıdır. Bu çalışmada aşık olduğumuzda beynimizde meydana gelen değişikleri 6 aşamada inceleyeceğiz.
- İlk etki: Diyelim ki komşunuzdan etkilendiniz. Sürekli onu düşünürsünüz, kendinizi uçuyor gibi; çok iyi hissedersiniz. Peki neden böyle oluyor? Beynimiz mutluluk hormonu olan dopamin hormonunu salgıladığı için böyle hissediyoruz. Ayrıca beynimiz bu duyguyu sürekli hissetmek istediği için, komşumuzu düşündüğümüz zaman çok hızlı bir şekilde dopamin salgılamaya devam ediyor.
- Kur yapma: Ne zaman birinden gerçekten hoşlansanız onunla görüşmeden önce endişelenirsiniz değil mi? Avuç içleriniz terler, kalp atışlarınız hızlanır ve vücudunuzda adrenalinin yayıldığı tüm bedenini sardığını hissedersiniz. Bu durum adrenalinden kaynaklanmaktadır. Bu durumlarda beyin böbreküstü bezlerine sinyal gönderir ve böbreküstü bezlerinden adrenalin, epineprin ve norepineprine hormonları salgılanır. Bu hormonlar heyecan düzeyimizin artmasına neden olur.
- Aşık olma: Aşık olduğunuz insanın her an yanında olmasını istiyorsunuz. Çalışmalar gösteriyor ki kokain bağımlısının beyin aktiviteleriyle, bu aşamadaki aşık insanın beyin aktiviteleri aynı. Bu limbik ödül sistemi olarak adlandırılmaktadır. Bu aşamada limbik sistem dopamin üretmeye devam etmektedir. Bu hormon sayesinde iyi hissetmeye ve partnerimizi özlemeye devam ederiz. Çok istediğiniz bir nesne etrafınızda olmadığında bir müddet sonra onu istemezsiniz ama tekrar gördüğünüzde yeniden kendinizi ona motive edersiniz. Birkaç ay sonra bu duygu yoğunluğu azalır ve aşk yavaş yavaş azalır. Ama elbette bu insanlar birbirlerine bağlanmışlardır.
- Gül renginde gözlükler: Aşık olduğumuz zaman etrafımızdaki insanların bizi uyarmalarını, açıkça görünen sorunları fark etmeyiz. Bu evrede amiglada devreye girer ve düşünme yeteneğimiz kaybederiz. Amiglada temporal lobumuzda bulunur ve uyaranlara karşı tepki vermemizde büyük rol oynar. İnsanlar aşık olunca amiglada kısa bir uykuya yatar ve aşıklar hüküm yeteneklerini kaybederek etrafa pembe gözlüklerle bakarlar.
- Bağlanma: Duygusal yakınlık kurduğumuzda nesnelerle vakit harcadığımız zamanlardaki gibi, beynimiz oksitosin hormonu üretir. Bu hormonun diğer bir ismi sevgi hormonudur. Bu hormon hipotalamustan yakınlık kurduğumuz zaman boyunca salgılanmaya devam eder. Örneğin anneler bebeklerini emzirirken bu hormonu salgılarlar. Çalışmalar oksitosin hormonunun bağlanma ve bağlılığın anahtarı olduğunu gösteriyor. Oksitosin dopamin hormonu gibi çabucak kaybolmuyor. Daha uzun süre salgılanıyor ve bağlılığın kurulmasını sağlıyor.
- Derin bağlanma: İki insan birbirine bağlandıklarında, uzun yıllar sonra ventral palidyumdaki aktiviteler artar. Bu bölüm oksitosin ve vazopressin reseptörleri bakımından zengindir. Bu enzimler tek eşlilik ve derin bağlılıkla alakalı enzimlerdir. Beyin taramaları limbik ödül sisteminin derin bağlanma süreci boyunca aktif olduğunu gösteriyor.
Çalışmayla ilgili detaylı bilgi için: http://fusion.net/story/48571/your-brain-on-love-oxytocin-dopamine/