6 Adımda Daha İyi Çalışmak
1. Alan
Fiziksel ve zihinsel olarak çalışmak için uygun bir oda oluştur. Örneğin sınavlar gibi belli bir amaç için çalışıyorsan, bu çok yardımcı olacak. Çalışmaya başlamak zor bir dağa tırmanmak gibi görünebilir. Önce derin bir nefes al ve başlamadan önce bir an için bekle. Çok sevdiğin bir şeyi yaparken ne kadar rahat hissettiğini hiç düşündün mü? Örneğin en sevdiğin programı izlerken? Sakince oturur musun, kıvrılıp uzanır mısın, rahat bir kıyafetle olmayı mı tercih edersin, ya da bir şeyler yeyip içmekten mi hoşlanırsın? Bütün cevaplarını daha rahat bir çalışma ortamı için ödünç al. Fiziksel olarak güzel bir ortam kurarsan, bunun zihinsel olarak olumlu katkıları olacak.
2. Yer
Kişisel çalışma alanını yarat. İlla olması gereken şekillerde bir ortam olmasına gerek yok. Eğlendiğin, verimli olduğun bir masa oluşturabilirsin.
3. Tempo
Çalışmada senin için uygun olan tempoyu ayarla. Yarışçılar çok çalışıp çok enerji harcarlarken, maraton koşucuları bunu vakte yayıp, süreci hesaplarlar. Çalışmak için herkes için geçerli olan doğru ya da yanlış bir yol yok. Sadece çalışma tarzının tempona uyum sağlaması çok önemli.
4. Hafıza
Hafızanın nasıl çalıştığını bilmek sana yardımcı olur. Hafızan için anahtar: herhangi bir sıralamada en iyi olarak ilk ve sonu hatırlarsın. Ne hatırlamaya çalışırsan çalış, önce başlangıç ya da sonuca giderek aradakilere ulaşmaya çalışmak kaçınılmaz. Bunu bilmenin avantajını da kullanarak yeni stratejiler oluştur.
5. Metot
Bir plana sahip olmak her zaman işe yarar. İlk bakışta ne kadar karışık görünürse görünsün, uygulanabilir bir plan ile üstesinden gelebilirsin. Çalışırken yapman gerekenleri uygulanabilir küçük görevlere böl. Grupça üstesinden gelmeye çalışmak yerine tek çözümler daha çok işe yarar.
6. Zihin Haritaları
Zihin haritaları dediğimiz şey, düşüncelerini görsel olarak döktüğün genel hatlarıyla bir diyagram. Belli bir konuyu hedef alarak bir kelimeyi ya da görseli ortaya koyarak kategorileri dallandırabilirsin. Alt kategoriler daha küçük dallar olacaklardır. Kategoriler tamamen senin önemli gördüğün şeylerden oluşmalı: anahtar kelimeler, ufak görseller… Bu kurtarıcı metodu kullanmıyorsan bir an evvel denemeni öneriyoruz.
Kaynak: http://www.health.com/