Farkındalık Egzersizleri Çocukların Matematik Sonuçlarını Geliştiriyor
4. ve 5. Sınıf çocukları ile yapılan bir çalışmada; farkındalık egzersizleri yapan çocukların akranlarına göre % 15 daha iyi bir sonuç ortaya çıkardığı gözlemlendi.
Önceki çalışmalar yetişkinler ile yürütülerek, farkındalık egzersizlerinin onların üzerindeki çok olumlu sonuçları halihazırda ortaya çıkarmıştı : stresi azaltması, kalbi koruması, migreni azaltması, hatta yaşam süresini uzatması gibi…
Development Psychology adlı dergide yayınlanan bir çalışmaya göre ise, bu durumun çocuklarda olan etkisi 9 kat daha fazla. Bu etkiler sosyal ilişkilerden matematik yetkinliklerine kadar geniş bir çevrede gözlemlenebiliyor. Araştırmacılar bu çalışmanın etkisini; Kanada ve Amerika gibi ülkelerdeki çocukları farkındalık ve nezaket testlerine tabii tutarak, sosyal ve duygusal çevrede gözlemlediler.
Yürütücüler 4. ve 5. Sınıfa giden 99 çocuğu iki grup halinde Biritish Colombia Üniversitesi’nde çalışmaya dahil etti. İlk grup 4 ay boyunca farkındalık egzersizleri ile çalıştı, öteki grup ise 4 ay boyunca Kanada’daki devlet okullarının halihazırda yürüttüğü üzere, “sosyal sorumluluk” programlarına katıldı.
İlk grup olan farkındalık grubu, farkında yeme ya da farkında koklama gibi birleşik his keskinleştirme egzersizlerini uyguladı. Grup bu süreci bilişsel farkındalık egzersizlerin bakış açısı ile tamamlamaya çalıştı. Çocuklar, günde üçer defa olmak üzere üçer dakikalık nefes egzersizleri ile başladılar. Ayrıca, derslerinde takdir etme ve arkadaşlarına kibar davranma davranışlarının da üzerinden geçtiler.
Çıkan sonuçlar ise oldukça etkileyici. “Böyle etkileyici sonuçlarla karşılaşabileceğimizi ummuyorduk. Bunun birçok açıdan olumlu etkisi var.” diyor araştırma yöneticilerinden Kiberly A. Schonert – Reichl. Reichl aynı zamanda British Colombia Üniversitesi’nde gelişim psikologu.
Ayrıca, araştırmaya göre bu egzersizleri yapan çocuklarla sosyal sorumluluk projelerinde yer alan çocukları karşılaştırmak gerekirse%15 daha iyi matematik sonuçları, %24 daha olumlu sosyal yaklaşımlar, %24 daha az agresif tavırlar ve %20 daha fazla toplum yanlısı görülmektedir. Bilişsel kontrol, stres yönetimi, duygusal kontrol, empati yapabilme, olumlu davranışlar, anlaşılabilirlik de çocukların kazanımları arasında yer alıyor.
Konu ile ilgili daha birçok araştırmaya ihtiyaç duyulduğu bir gerçek. Fakat bu “farkındalık” konusunun da umut verici olduğu görülü
Kaynak: www.time.com