2015 için 7 Zihinsel Çözüm Önerisi
Yeni yıl önergelerinden bahsetmeye geldiğinde, hemen hemen tüm önergeler daha iyi bir vücuda sahip olmak için oluyor. Üstelik eş değer öneme sahip öteki şeyleri göz ardı edebiliyoruz; zihinsel sağlığımız örneğin.
Kesin tehlikeler uyarı ile geliyor: sigara ya da alkol gibi. Ya daha belirsiz olanlar? Yalnızlık, reddedilme… Psikolog Guy Winch’e göre bu durumlar aslında çok daha büyük zararlar verebiliyor. Yapılan araştırmalara göre sosyal izolasyon yaşam süremizin azalması ile doğrudan ilgili, üstelik duygusal sağlığımızı da daima göz ardı ediyoruz. “Eğer diş sağlığımız, ruh sağlığımız kadar kötü durumda olsaydı; hiç dişimiz kalmadan tamamen diş etleri ile dolaşırdık!” diyor Winch.
Bu yıl zihnini, vücudun kadar önemse; daha iyi mental sağlık için çözüm önerileri bul. Aşağıda Winch’in bazı önerilerine göz atabilirsin.
1.Duygusal olarak acı çektiğin zamana dikkat et.
Psikolojik açı, fiziksel açıya birçok açıdan çok benziyor. Eğer bir şey seni birkaç günden daha fazla süreyle rahatsız ediyorsa; hakkında bir şeyler yapmalısın. Reddedilme, başarısızlık yaşamış ya da uzun süreli kötü mod yaşıyorsan; görmezden gelme.
2.Yalnız hissedersen, harekete geç.
Kronik yalnızlık ruhsal ve fiziksel sağlığını harap ediyor. Nasıl mı? Erken ölüm riskini %14 arttırarak! Bu sebeple yalnız hissedersen eğer; hemen aile bireyleri ile iletişim kur, arkadaşlarınla buluş ya da İnternet’teki randevulaşma sitelerine bir göz at. Geçmişte samimi olduğun arkadaşlarının bir listesini çıkar (telefon listeni, sosyal medya arkadaşlarını, e-mail listende yer alan kişileri kullan) ve bu kişilerin her birine ulaşarak her gün sohbet et, ya da dışarı çıkmak için plan yap. Bu durum seni korkutabilir ya da bu adımları atmak riskli gelebilir; fakat içinde bulunduğun duygusal izolasyondan kurtulmak ve kopukluk döngüsünü kırmak için ihtiyacın olan şey bu.
3. Duygusal kanamanı durdur.
Psikolojik yaralanma hırçın bir döngü yaratıyor ve zaman geçtikçe durum daha da kötüleşiyor. Başarısızlık aciziyet duygusuna sebep oluyor ve gelecekte yeniden başarısızlığa yol açıyor. Başarısızlığın olumsuz döngüsünü kırmak için, durumda kontrol kazanabileceğin fırsatlar ara. Beynimiz düşünmeye meyilli olduğu için aslında çok güvenilir değil. Bu yüzden duyguları yanlış yönlendirebilmek ile birlikte, pes etmeyi, kontrolümüzdeki konulara eğilmeyi söylüyor olabilir örneğin hazırlık, plan, çaba ve yürütme.
4.Öz saygını koru.
Öz saygı senin duygusal bağışıklık sistemin. Yeniden iyileşme ve esnekliğini artırabilirken seni stres ve endişeden kurtarabilir. İyi bir ruhsal sağlık öz saygını denetlemeyi içerir ve düştüğü zaman yükseltir. Nasıl mı? Kendinle olumsuz konuşmaktan vazgeçerek.
5.Reddedildikten sonra öz güvenini toparla.
Reddedildikten sonra kendini eleştirmek çok yaygın. Öz güvenin zaten incinmişken bu davranışı tekrar etmek ise, çok talihsiz bir durum esasen. Kötü bir ruh hali içindeyken tüm kötülükleri ve hataları liste yaparak kendini topa tutma eğiliminde olursun. Buradaki en önemli nokta, reddedilme olayından sonra iyi bir arkadaşın yaklaşımı gibi kendine iyi davranman gerektiğini göz önünde bulundurman. İç sesinin nazik, destekleyici ve anlayışlı olduğundan emin ol.
6.Olumsuz düşüncelerle savaş.
Kötü bir şeyler olduğu zaman, umutsuzluğa kapılıp modunu düşürmek çok doğal bir davranış. Fakat aynı sahneyi beyninde tekrar tekrar yaşamak sana olayla ilgili herhangi bir ipucu ya da telafi şansı vermeyecek. Bu durumdan kurtulmanın en güzel yolu ise oyun oynayarak ya da puzzle yaparak dikkatini başka şeylere vermek.
7.Yaygın olan psikolojik yaralara karşı bilinçlen ve onlara nasıl davranman gerektiğini öğren.
Üşüdüğünde ya da bir yerin kesildiğinde ne yapman gerektiğini biliyorsun; yalnızlık, reddedilme, suçluluk gibi duygularla da baş etmeyi öğrenmelisin. Psikolojik sağlığın konusunda dikkatli olman ve ruhsal sağlığını gözetmen, yalnızca ruhsal sağlığını korumak için değil, yaşamının kalitesi açısından da çok kıymetli.