Çaylar tansiyonu doğal olarak düşürüyor!
Kahve hakkında yapılan birçok araştırmanın sonucu olarak ölçülü kafeinin sağlığımıza olumlu etkisi uzun zamandır konuşulan bir gerçek. British Journal of Nutrition dergisinin kasım ayında yayımlanan sayısında ifade edildiğine göre çay; bu grup içinde yer almasının yanı sıra, kalp koruyucu olarak da önemli bir yere sahip.
Öte yandan bu zamana kadar tansiyon ve çay hakkında yapılan birçok çalışma sebebiyle de araştırmacıların kafası karışmış durumda. Bu durumu netleştirmek üzere 25 rastlantısal kontrollü denek ile çalışma yapıldı, yapılan bu araştırmalar altın standartlar ölçüsünde gerçekleşti.
Kısa süreli olan bulgulara göre, çayın tansiyon üzerinde herhangi bir etkisi saptanmadı. Fakat uzun süreli bulgularda çayın dikkate değer etkileri söz konusu. 12 hafta boyunca çay içildikten sonra, tansiyon 2.6 mmHg sistolig ve 2.2 mmHg distolig düşüyor. Yeşil çay en çok fark yaratan sonuca sahip, siyah çay ise bir sonra geliyor.
Çıkan sonuçlar belki bize çok büyük rakamlar olarak görünmeyebilir. Fakat araştırma yürütücülerine göre tansiyon değerindeki ufak değişikliklerin sağlık üzerinde önemli etkileri var.
Çayın damar-kalp yollarını rahatlatmasıyla endotelyal koruma sağladığı düşünülmekle birlikte, kan akışını hızlandırdığı ifade ediliyor. Çayın içinde bulunan antioksidanların kardiyovasküler sağlığa iyi geldiği ise yine çıkan sonuçlar arasında.
Araştırmacılar sağlık için içilmesi gereken günlük çay miktarını kesin olarak ifade edememekle birlikte, günlük 3-4 fincanın koruyucu etkisi gözlemlenebiliyor. Ayrıca araştırmanın sonuçlarına göre kafeinli ya da kafeinsiz çay arasında herhangi bir fark görülmedi.
Kaynak: http://time.com/3517842/this-kind-of-tea-lowers-blood-pressure-naturally/