Hafızayı geliştirmek için çikolata!
2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre çikolatanın içindeki antioksidanlar, insanların yaş ilerledikçe kaybettikleri hafıza yetkinliklerini onarmaya yardımcı oluyor.
Nature Neuroscience’ta yaşları 50 – 69 arasında olan sağlıklı bireylere çikolatanın etkisini ölçmek için bir test yapıldı. Üç ay boyunca kakaonun içinde bulunan antioksidanlar ile bir karışım içtirilen katılımcılar, testlerde daha başarılı olduklar.
Araştırmayı yürüten Dr. Scott A. Small’ın sözlerine göre, kakaonun içinde bulunan flavonol adlı madde tüketimi kişinin hafızasını daha iyi kullanmasına yardımcı oluyor. Bu oran yaklaşık olarak kişinin 20-30 yıl önceki perfomansına eşit. Ayrıca, kakao sayesinde flavonol tüketen grup %25 daha iyi bir performans sergiliyor.
Kaliforniya Üniversitesinde nörobiyolog olan Craig Stark ise araştırmaya dahil olmamasına rağmen çıkan sonuçtan dolayı çok heyecanlı: “Bakın bu henüz ilk araştırma ve sonuçları ortada. Ayrıca kim çikolatayı sevmez ki?”
Bu araştırmayı destekler nitelikte olarak ortaya çıkan bir diğer sonuç ise flavonol ile birlikte epicatechin kan dolaşımını geliştiriyor, kalp sağlığına ve hafızaya iyi geliyor. Araştırma sonuçları çikolata şirketlerini harekete geçirmeye yetti bile; araştırmayı büyütmek için adım atıyorlar.
Araştırma ile ilgili daha detaylı sonuçlar için: http://www.nytimes.com/2014/