Kafeinin Beynimize olan Muhteşem Etkisi!
Geçmişte kafein netleşmemiş bir üne sahip olsa da; şimdilerde belirli miktarda kafeinin olumsuz bir etkisinin olmadığı kanıtlandı. Üstelik bazı ölçülerin insan üzerinde olumlu etkisi de vurgulanıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre kafein bilinen, yasal olan ve popüler bir sinir uyarıcı. Ayrıca araştırmada kafeinin nörodejeneratif hastalıkların (Alzeimer ya da Parkinson gibi) riskini azalttığına da değiniliyor. Araştırmacılar 15 adet katılımcıya 36 saat boyunca kafein tükettirdikten sonra, beyinlerinin işleyişini inceledi. PET (positron emission technology) adı verilen bir araçla işleyişleri kayda alan bilim insanları; kafeinin ilk olarak beyinde nereye ulaştığını gözlemlediler.
Araştırma sırasında, adenozin reseptörlerinin vücutta ve beyinde olduğu bulundu. Bunlar, beyinde günün başından itibaren aktif oluyor ve günün sonuna doğru çalışmalarından dolayı, yorgun hissetmemize sebep oluyorlar. Fakat kafein mükemmel bir adenozin benzeri. Yani bir miktar kafein tüketmek; reseptörleri kitleyerek bizi canlı ve ayık tutuyor.
Araştırmaya göre düzenli olarak kahve içen insanlara bakıldığı zaman, kafein tüketildikçe bu reseptörleri uyarılmaya devam ediyor.
Araştırma ile ilgili en çok dikkat çeken konu ise çıkan sonuçların bazı beyin hastalıklarının anlaşılmasına yardımcı olması. Ayrıca yine sonuçlara göre; kafeinin yukarıda belirtilen tip hastalıkların riskini düşürüyor olması da dikkate değer. Araştırmacıların belirttiklerine göre; kafein zamanı daha verimli geçirtebilir ve beyinde ölçülebilir değişikler yapabilir.
Aşırı dozlar tahmin edilebileceği üzere, oldukça zararlı olabiliyor, tıpkı enerji içeceklerinin fazlası gibi. Gelin siz de kafein tüketim seviyesini “kararında” tutarak; beyniniz için akıllı bir hamle yapın!