Uzun Yaşamanın Reçetesi: Sigarasız, Arkadaş Dolu Bir Yaşam!
PLoS Medicine Dergisinin yaptığı geniş araştırmaya göre, sosyal yaşam, sağlığa iyi geliyor. Hem de sigaradan kaçınmak kadar iyi geliyor…
Brigham Young ve Chapel Hill Üniversitesindeki araştırmacılar, 148 sosyal ilişki yaşayan bireyin sonuçları ile bir havuz oluşturdular. Her bir araştırma, gelişmiş ülkelerdeki 300.000’den fazla kadın ve erkek ile yapıldı. Bu bulgulara göre, zayıf sosyal bağlantıları olan bireylerde daha sıkı sosyal bağları olan bireylere göre %50 daha fazla erken ölüm gözlemlendi (Araştırmadaki bireyler takip eden 7,5 yıl boyunca gözlemlenmeye devam etti).
Araştırma yürütücüsünün sözlerine göre, uzun yaşam oranlarının artması konusunda sosyal yaşamın etkisi; sigara içen ile içmeyenler arasında gözlemlenen ölüm farkı kadar büyük. Hatta egzersiz azlığı, obezite, beslenme kalitesi kadar da büyük!
Brigham Young Üniversitesi’nden Doçent Doktor Julianne Holt-Lunstad: “Umuyorum ki tıbbi çevrelerde, toplum-sağlık zümrelerinde ve hatta halk arasında bile bu konunun bilinirliği artacak”
Araştırmaya göre, arkadaşın etkisi; cinsiyete, yaşa vb. durumlara göre değişim göstermiyor.
Peki bu “sosyal bütünleme” – arkadaşlar, aile büyüklüğü, evde ikamet eden kişi sayısı, evlilik durumu hakkındaki anket ve sorularla ölçülmeye çalışılıyor- uzun yaşamı nasıl etkiliyor?
Kısaca verilen cevaplardan: “Biz de henüz tam olarak bilmiyoruz. Konuyla ilgili gerçek şu ki: 1970’lerden itibaren konuşuluyor olsa da, psikolojik süreç ve sağlık ile ilgili kritik kanıtlar son 10 – 15 yılda gelmeye başladı” diyor Utah Üniversitesi Psikoloji Profesörü.
Bu da günümüzde doktorların sosyal çevrenin sağlıklı bir yaşam için sigara içmemek, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek kadar önemli olduğunu benimsemesini ve kabullenmesini açıklayabiliyor.
Araştırmada sosyal çevrenin bizi nasıl olumlu etkilediğine dair olumlu bir örnek paylaşılmış: Çocuklu ailelerde; daha az sigara içme isteği, alkolü azaltma eğilimi gözleniyor.