Yaşlı Bireyler Daha Az Uyurlar! Artık Nedenini Biliyoruz
Ne kadar yaş alırsan, uykuya o kadar az ihtiyaç duyarsın. Bunu uzun zamandır hepimiz biliyoruz. Bu durumun neden kaynaklandığı üzerine birçok neden sunuldu: Stresten uzaklaşma, emeklilik vb. Aslında teori basit: “Yaşlandıkça az uyursun.”
Beth Israel Deaconess Medikal Merkezi ve Toronto Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı yeni araştırmada farklı bir tez ortaya atıldı. Daha az uyumanın aslında nörolojik bir sebebi var. Beynimizde yer alan “ventrolateral preoptic nucleus” – uyku durumunu düzenleyen özel bir nöron grubu- biz yaşlandıkça ölüyor.
Journal Brain’de yayınlanan araştırmaya göre, Sarper “ventrolateral preoptic nucleus”un tam olarak çalışıp çalışmadığını görmek için 45 ayrı beyin ile çalışmış.
“Yaş ilerledikçe bu hücreleri ne kadar çok kaybedersek, uyumak o kadar güçleşecek.” diyor ve ekliyor Clifford Saper, “70’lerine gelen bir birey, genel olarak 20’lerinden bir buçuk saat kadar az uyur. Daha fazla uyuyamadıkları için dinlendiklerini hissedemez ve kalkarlar. Fakat halsizlikleri gün boyu devam eder. Bu durum bir çeşit uykusuzluk olarak adlandırılabilir.
Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç ise, daha az nöron grubu olan ve bu sebeple daha az uyuyan insanlar ile Alzheimer hastalığına yakalananlar arasındaki belirgin fark üzerine; “Eğer Alzheimer hastalarının düşme riskini arttırmadan gece uyuyabilmesi için bir ilaç geliştirebilirsek, birçok hasta için evde tedavi dönemini başlatıyor olacağız” denildiği bildiriliyor.
Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/2014/08/20/elderly-sleep-less-neurons_n_5692504.html