Bebeğinize Yüksek Sesle Kitap Okumak Okul Başarısını Etkiler Mi?
Araştırmacılar, ‘Bebeklere yüksek sesle kitap okumak, okul başarısını etkiler mi?’ sorusuna ‘Evet’ cevabını veriyor. Aynı zamanda kitap okurken uyulması gereken 5 öneriye dikkat çekiyorlar.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; kelime dağarcığının çeşitlenmesi, ses ve dil gelişimi, okuma motivasyonunun artması, bebeklik döneminde yapılan okumalar sayesinde hızlanabiliyor.
Bebeğinize yüksek sesle kitap okumak ile ilgili öneriler 5 adımda sıralanıyor:
1. Yüksek Sesle Kitap Okurken Bebeğinizle Konuşun
Yapılan okumalar, etkileşimsel olmalıdır. Kitaptaki bazı şeyleri açıklamak veya belli yerlere dikkat çekmek istediğinizde bebeğinizle konuşmalısınız. Çok beğenilen bir kitabın tekrarlı okumalarında farklı yerlere odaklanma, yaratıcı konular bulabilme, yorum yapabilme şansınız olacaktır.
Yüksek sesle kitap okurken normal konuşmaya özen gösterin. ‘Bebek konuşması’ yaparak okumak yapmak yarar sağlamayacaktır. Yumuşak bir tonlama ile yavaşça okumaya özen gösterin.
Okul döneminde yapılan incelemelerde, bebekliğin ilk üç yılında bu alanda doğru iletişim kurulması sayesinde, çocukların daha yüksek IQ seviyesine sahip oldukları, daha iyi okuyucu, yazar ve konuşmacı oldukları belirtiliyor.
2. Olumlu Olun – Eğlenceli Hale Getirin
Bebeğiniz ilginizden oldukça hoşlanacaktır. Bu da onun okuma motivasyonun artmasını sağlayacaktır. Kitaplar, iyi duyguların gelişimi ve yaratıcılığın desteklenmesi ile ilişkilendirilir. Basit, açık ve mutlu kitaplar seçmeye özen göstermelisiniz. Hayvan sesleri çıkartmak, abartılı ifadeler kullanmak ve okuduklarınıza hareket katmak her zaman işe yarar. Zaman zaman bebeğiniz ilgisiz görünebilir, mutlaka daha sonra tekrar denemelisiniz.
3. Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklara Harfler-Seslerle İlgili Farkındalık Kazandırın
Okul öncesi döneme gelmiş çocuklara okuma yaparken sorular sormak önemlidir. Harfler ve nasıl söylendikleri hakkında alıştırma yapmak, dil gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Yalnız bu alıştırmalar, okuma-yazma öğretmek ile karıştırılmamalıdır. Amacımız okul döneminde, çocukların okuma, okuduklarını anlama ve daha iyi konuşmalarına yardımcı olmak adına ilk adımları atmasını sağlamaktır.
4. Söyleyin ve Gösterin
Hikaye kitabı okurken, parmağınızla işaret etmek işe yarayacaktır. Sayfadaki dikkat çekici özelliklere, resimlere bazen de harflere işaret edip okumanızı sürdürmeniz öneriliyor.
5. Yüksek Sesli Okumayı Sıklıkla Yapın
Bebeklik döneminden itibaren beraber kitap okumanın, ‘günlük eğlenceli bir aile aktivitesi’ haline getirilmesi öneriliyor. Rutin olarak yatma zamanından önce okunan kitaplar her zaman işe yaramaktadır.
Her gün mutlaka belli bir süre bebeklere kitap okumak, daha iyi dil gelişimine neden olmaktadır. Okul döneminde okuma, okuduklarını anlama ve yazma becerilerini gelişimi daha net görülebilmektedir.
-psychologytoday-