Televizyonunuzun Fişini Çekmek İçin Bir Sebep Daha
Çağımızın hızla gelişen teknolojisi çocuklarımızın alışkanlıklarını da yakından etkiliyor. Tabletler, bilgisayar oyunları, cep telefonları ve televizyon çocuklarımızın günlük hayatlarının bir parçası haline geldi. Bunun onların alışkanlıklarına ve davranışlarına olan etkisinin farkındayız belki, ancak sağlıklarını nasıl etkilediğini de göz ardı etmememiz gerek. Televizyon bugün hemen hemen her evde bulunması bakımından teknolojik olarak çocuklarımızı en çok tehdit eden medya aracı diyebiliriz. Bu yazıyı okuduktan sonra televizyon izleyebildikleri süreyi uzatmak isteyen çocuklarımıza hayır demek için artık daha çok sebebiniz olacak.
Televizyon başında uzun zaman geçirmek özellikle okul öncesi dönemde çocuklara zarar veriyor. Fazla televizyon izlemek psikolojide “zihin kuramı” olarak bilinen ve çocukların kendilerinin ve çevrelerinin inançlarını, duygularını vb. anlama becerileri olarak özetlenebilecek olan yeteneğe ciddi zararlar veriyor. Zihin kuramı bozuklukları daha çok otizm, şizofreni ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan insanlarda görülüyor.
Ohio State Üniversitesinde çocukların televizyon başında geçirdiği zaman ve onların başkalarının duygularını, inançlarını anlama becerileri arasındaki ilişkiyi ölçmek için bir araştırma yapıldı. Araştırma yatak odasında televizyon olan ya da arka planda televizyona sık maruz kalan çocukların zihinsel gelişimlerinin azaldığını ve başka insanları anlama kabiliyetlerinin zayıfladığını gösteriyor. Gelişmiş bir zihin kuramına sahip olmanın çocuğun sosyal ve zihinsel becerileri için hayati önem taşıdığını düşününce bu sonuç oldukça büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Fiziksel aktiviteler yapmaktansa televizyon başında uzun zaman geçirmek çocuklarda DEHB ve obezite gibi hastalıkları da tetikleyen sebeplerden biri.
Fiziksel aktiviteler, bir müzik aleti çalmak ve “gerçek dünyada” oyunlar oynamak çocukların zihinsel gelişimleri için çok önemli. Sağlıklı bir birey olabilmesi için çocuğun çevresini gözlemlemesi, dış dünya ile iletişim kurması, yeni fikirler üretebilmesi ve el-göz koordinasyonunu geliştirmesi kısacası; hareket etmesi gerekiyor. Milenyuma çocuklarımızı iki boyutlu sanal bir dünyaya hapsetmek ve onların çocukluklarını çalmak için gelmiş olamayız! Çocuklarımızın zihinsel ve bedensel gelişimini önemsememiz gerek.
Hareketsizlik ve televizyon başında çok zaman harcamak beyinciğin beynin sağ ve sol loblarıyla olan iletişimini zayıflatıyor. Beynin dört lobu arasında görülen bağlantı sorunları çocuğun zihinsel, duygusal, sosyal ve entelektüel gelişimine ciddi zararlar verebilir. Neyse ki bu biz ebeveynlerin ve öğretmenlerin kolayca önleyebileceği bir durumdur. Fiziksel aktivite ve motor becerileri geliştirmeye yönelik günlük aktiviteler beyni güçlendirecektir. Beyinciğin güçlü ve beynin diğer bölümleriyle bağlantısının iyi olması çocuğun sosyal ve bilişsel becerilerini artıracaktır. Ayrıca, beyinciği çalıştırmaya yönelik günlük aktiviteler obeziteyi önleyecek ve çocuğun el-göz koordinasyonunu artıracaktır. Beyin lobları arasındaki iletişimi dengelemeye yönelik aktiviteler otizmli ve DEHB’li çocuklar için de oldukça yararlı.
Sizce de çocuğumuzun sağlığı için televizyonu hayatımızdan çıkarmamızın tam zamanı değil mi?
Kaynak: http://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201311/one-more-reason-unplug-your-television