Zamanı Kavramak
Zaman; yetişkinler için bile anlaşılması zor bir kavramdır. Zaman duygusu bireylerde yine zaman içinde gelişir. Zamanı anlamak, çocuklara ve gençlere, zamanlarını çok daha iyi kullanabilmeleri için yardım eder. Organizasyon, planlama becerilerinin gelişmesindeki en temel öğe, zaman yönetimidir.
İki-üç yaşındaki çocuklar mevcut olan anı yaşarlar ve zaman duyguları şimdi ya da şimdi değil durumlarını esas alır.
Beş ve altı yaşındaki çocuklar geçmiş, şu an ve gelecek kavramlarında net bir anlayışa sahip olup “önümüzdeki hafta” ya da “uzun bir zaman önce” gibi kavramları anlayabilirler.
Yedi ile on yaşındakilerin ise, saat ve takvim kullanmak için gerekli aritmetik becerileri vardır. Günlük hayatta zaman hakkında konuşmak çocuğunuza bazı önemli kavramları da öğretmekte yardımcı olabilir. Çocuğunuzun zaman duygusunu geliştirmekte kullanabileceğiniz bazı anahtar sorular vardır:
İlk soru “Bir sonraki nedir?” sorusudur. Bu soru zamanın farkında olmayı sağlar. Bu, küçük çocuklar için dişlerini fırçalamak, hikâye okumak veya iyi geceler öpücüğü vermek gibi öngörülebilir alışkanlıkları içerir.
Okul öncesi çocuklar, belirli günlerde belirli olayların olduğunu anlamaya başlarken; daha büyük çocuklar ise doğum günü tarihlerini takvimde gösterebilir ya da tatil için gün sayabilir.
İkinci soru “Daha önce ne oldu?”sorusudur. Bu soru, çocukların gelecekle ilgili tahminler yapmalarına yardımcı olarak geçmişteki deneyimlerini hatırlamalarını sağlar.
Üçüncü soru “Ne kadar zamandır?” sorusudur. Belirli etkinliklerin ne kadar süreceği duygusunu geliştirmek zor ama önemlidir. Rutin etkinliklerin uzunluğu hakkında konuşulabilir. Örneğin, okula yürümek on dakikamızı alır. Mutfak sayaçları ve süreölçer ile oynamak, süreyi öğrenmek için eğlenceli bir yol olabilir.
Dördüncü soru ise “Önce hangisi?” sorusudur. Bu zaman sorusu öncelikleri ima eder. Buna, yemekten önce elleri yıkamak veya dışarı çıkmadan önce oyuncakları toplamak gibi örnekler verilebilir. Küçük çocuklarda bunları daha çok kontrol etmek gerekir. Büyük çocuklar ise kısa vadeli bir kazanç üzerinden uzun vadeli yararlar seçmekte rehberliğe ihtiyaç duyabilirler.
Zamanı kavramak, boş zamanlarını da nasıl harcayacakları konusunda da bilinçli olmalarını sağlayabilmektedir.
Dünyada işleyen zaman farkındalık gerektirir.
-psychologytoday-