Dinleyerek Mi, Deneyerek Mi?
“Cerebral Cortex” adlı dergide yayımlanan ve McGill Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, beynin motor ağları, bireylere daha önce deneyimlemiş oldukları melodileri sadece dinlemiş oldukları melodilere göre daha iyi hatırlamalarında yardımcı oluyor.
Araştırma yürütücülerinden Prof. Caroline Palmer, bir melodiyi dinlemek yerine performans göstermenin ya da bir kelimeyi duymak/okumak yerine sesli bir şekilde söylemenin hafızaya yararının vurguluyor.
Bu konu üzerine yapılan araştırmada, 20 yetenekli piyanistle çalışılıyor. Piyanistlere melodileri birkaç kez dinleyerek mi; yoksa birkaç kez uygulayarak mı öğrendikleri soruluyor.
Daha sonra piyanistlerin öğrendikleri ve bazılarında yanlış notalar olan bütün melodiler onlara dinletiliyor. Bir yandan da EEG ile piyanistlerin beyin elektrik sinyalleri ölçülüyor. Elde edilen ölçümler, hataları fark ederken beyin dalgalarında büyük değişimler olduğunu gösteriyor. Hataları fark ederken daha önce denenmiş olan melodilerde, sadece dinlemiş olan melodilere göre motor aktivitesinin yaklaşık 200 milisaniye arttığı gözleniyor.
Beyin dışarıdan gelen işitsel bilgiyi daha önceden hafızaya depolanan motor bilgi ile hızlıca karşılaştırıyor. Araştırmacılardan Brian Mathias, bu araştırmanın deneyimsel öğrenmeyi anlamakta bize yardımcı olduğunu söylüyor. Ayrıca müziği tanımada, belki de aynı zamanda dili tanımada, motor ağlardaki sisteminin rolünün, öğrenciler ve öğretmenler için hafıza geliştirme stratejileri sağlayabileceği belirtiliyor.
-sciencedaily-