Akıllı Telefonlar, Huzursuz Çocuklar
‘Pediatri’ isimli dergide yayımlanan bir çalışma, ailelerin mobil cihazlarını kullanırken genellikle çocuklarını ihmal ettiklerini, onları daha geri planda bıraktıklarını gösteriyor.
Boston Tıp Merkezi araştırmacıları tarafından fast-food restaurantlarına gidilerek bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmada, ailelerin akıllı telefon ve tabletlerini kullanırken çocuklarıyla olan etkileşimleri gözlemleniyor. Araştırmaya göre, gözlemlenen 55 ailenin 40’ının mobil cihazlarına yoğunlaştığı sonucu ortaya çıkıyor. Ayrıca, ebeveynlerin yaklaşık üçte birinin mobil cihazlarını tüm yemek boyunca kullandıkları ve yaklaşık dörtte üçünün yemek boyunca en az bir kere kullandıkları görülüyor. Bu durum karşısında çocukların bazıları sessizce oturup yemeklerini yerken, bazılarının şarkılar söylediği ama büyük bir çoğunluğunun huzursuz olduğu ve ebeveynlerinin dikkatini çekmeye çalıştıkları gözlemleniyor. Yani çalışmada asıl vurgulanan, ebeveynler akıllı telefonlarıyla ilgilenirken çocuklarını ihmal ederek onlarla olumsuz bir etkileşime sahip oluyorlar.
Teknolojinin kullanışlı, ilgi çekici oluşu ve bağımlılık yaptığı da düşünülürse mobil cihazlardan uzak kalmak düşünülemez. Anne ve babalar için yemek zamanlarında çocuklarının okulları,ödevleri, arkadaşları hakkındaki düşüncelerini dinlemektense mobil cihazlarını kullanarak sosyal medyada zaman geçirmeleri daha ilgi çekici gelebilir fakat akıllı telefonlara bağlı (belki de bağımlı) sürdürülen bir hayat, çocuklara bağlı sürdürülen bir hayattan daha boş ve anlamsızdır.
Araştırmacılardan tavsiye; eğer yemek sırasında telefonlarınızı kontrol etme ihtiyacı duyarsanız, bunu yemekten önce ya da sonra yapacağınızı çocuklarınıza bildirin ve sonra da cihazınızı kaldırın.
-psychologytoday-