Sağlıklı Bir Aile İçin
Son dönemde yapılan bir çalışma; babaların çocuk sahibi olma yaşının çocuklarda zihinsel ve duygusal bozukluklara zemin hazırladığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar aynı babadan doğan kardeşleri inceleme altına alıyorlar. Babanın ileri yaşının riski arttırdığı sonucuna varılıyor.
İsveç’te yapılan çalışmada, babalar 45 ve üzeri yaşlarındayken doğan çocuklarda, babalar 20-24 yaşlarındayken doğan çocuklarına oranla bazı farklılıklar tespit ediliyor.
Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, 45 ve üzeri yaşlardayken baba olan erkeklerin çocuklarında iki kat fazla ruhsal sorun, üç kat fazla otizm, on üç kat fazla dikkat eksikliği bozukluğu ve yüksek oranda madde bağımlılığı ile öğrenme güçlükleri riskleri olduğu belirleniyor.
Araştırmacılar, yaptıkları çalışmalarda bu risklerde annenin de payını araştırıyor. Annenin yaşını, ailenin eğitim durumunu ve gelirini kontrol ediyorlar. Elde edilen şaşırtıcı bulgular bu riskin, büyük oranda babanın yaşıyla alakalı olduğunu gösteriyor.
Bu riskin nedeni nedir?
Bir erkek hayatı boyunca sperm üretmeye devam eder. Fakat, her yeni sperm oluşurken her seferinde hatalı olma riskini de barındırır. Zamanla, birikimsel olarak hata barından sperm hücrelerinin birçoğu zararsız olsa da, bazen çok büyük hastalıklara neden olabiliyor.
Hepimizin bildiği gibi hem erkek hem de kadın için en sağlıklı ürüme zamanı olan 24-34 yaş aralığıdır. Aynı zamanda iyi bir kariyer oluşturmak için de önemli bir aralıktır. Bu yüzden bazı çiftler çocuk sahibi olmayı erteler. Öncelikle iyi bir kariyer sahibi olmayı seçer. Sağlıklı bir aileye sahip olma şansını riske atar. Fakat diğer yandan eğitimi tamamlamadan, maddi koşulların uygun olmadığı bu verimli yaş aralığında çocuk sahibi olanları da gelecekte bir takım sıkıntılar bekliyor olabilir.
Sağlık bir aile planlaması için çok boyutlu düşünmek gerektiği, bu araştırma sayesinde tekrar hatırlatılıyor.
–psychologytoday-