Yüksek Uçuş Pilotları Beyin Lezyonları Açısından Risk Altında
The American Academy of Neurology dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmada, yüksek rakımlarda uçan pilotların beyin lezyonları açısından risk grubunda oldukları ifade ediliyor.
Araştırmada, yaşları 26 ile 50 arasında değişen 102 U-2 Amerika Hava Kuvvetleri pilotu ve 91 pilot olmayan kişi ile çalışıyor. Tüm katılımcıların MRI ile beyin görüntüleri alınıyor. İki grup yaş, eğitim durumu ve sağlık faktörleri açısından eşleniyor.
Araştırmanın yazarlarından Stephen McGuire’nin , “18,000 fit’in üstünde uçan pilotların dekompresyon hastalığı açısından oldukça risk altındalar. Bu risk 2006’dan bu yana üç kat artmış durumda. Muhtemelen daha sık ve daha uzun yolculuk yapamalarından kaynaklanıyor” dediği bildiriliyor.
Dekompresyon hastalığı, kısa sürede yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi nedeniyle vücutta gaz kabarcıklarının oluşmasına bağlı olarak görülür.
Basınç hastalığına eşlik eden semptomlar; yavaşlayan düşünce süreçleri, konfüzyon, tepkisizlik ve geçicici hafıza kaybı olarak sıralanıyor.
Yapılan çalışmada elde edilen bulgularda, pilotlarda pilot olmayanlara göre beyin lezyonlarının daha fazla görüldüğü belirleniyor. Lezyonların hacmen ve sayı olarak da 3-4 kat daha fazla oldukları gözleniyor.
Araştırmada, pilot olmayanlarda leyzonların sadece frontal bölgedeki belli bir yerde olduğu belirlenirken pilot olanların tüm beyinlerinde olabilidiği ifade ediliyor.
McGuire’ye göre, bu sonuçlar yüksek rakımlarda çalışan dağ tırmanışçılarının, dalgıçlar ve yüksek rakımda uçan pilotların içinde bulundukları riskleri değerlendirmenin önemini gözler önüne seriyor.
-sciencedaily-