Beyinde ‘Altın’ Protez
Nature Dergisinde yayımlanan araştırmada, ABD’li bilim insanlarının, altın nanoparçacıklar kullanarak orijinal boyutunun dört katı kadar esnediğinde bile iletkenliğini kaybetmeyen materyal ürettiği bildiriliyor. Elde edilen materyalin, gelecekte beyinden kalbe kadar birçok organda elektrot implant olarak kullanılabileceği üzerinde duruluyor.
Altın nano parçacıklar ve elastik polimerden elde edilen bu materyal, ince bir altın folyo görünümünde.
Araştırmada yer alan kimya mühendisi Nicholos Kotov’ın, “Materyal elastik altına benziyor. Ancak tıpkı bir lastik gibi esneyebiliyor. Esnerken metal özelliklerini koruyor ve elektron iletmeye devam ediyor” dediği bilgiler arasında.
Normalde, akımları esnetmek atomlararası bağlantıları etkiliyor ve elektronların bir uçtan diğer uca iletimi zorlaşıyor. Kabloları kısaltıp uzatarak bükülmelerini sağlayan esneklik kazandırıcı elektroniklerle bu sorun kısmen aşılsa da, altından yapılan yeni materyal için herhangi bir müdahale gerektirmiyor. Bunun yerine, poliüretan adı verilen elastik polimerle bütünleşen altın nano parçacıklar, kendi kendilerine organize olabilme özelliğine sahip.
Altın folyoya benzeyen materyal esnediği zaman, nano parçacıklar organize olarak uzayan materyaldeki boşlukları kapatan iletken bir zincir oluşturuyor. Kotov ve meslektaşlarının eletkron mikroskop altında incelediği materyal, üzerinde baskı azaldığında, yani esneme ortadan kalktığında, bünyesindeki nano parçacıkları eski haline dönüştürüyor.
Altın materyal, esneyebildiği maksimum uzunluğa eriştiğinde, iletkenlik özelliğinin yüzde 10’unu kaybediyor. Ancak bu miktar birçok üründe gerekli elektron iletimi sağlamasını engellemiyor.
Bilim insanlarının, altın ve poliüretan materyalin bir gün beyindeki sinirsel bozuklukları tedavi etmek için kullanılabileceğini ifade ettikleri bildiriliyor. Dahası, biyouyumlu implantlarda yaşanacak gelişmelerin, kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için de çözümler sunabileceği ifade ediliyor.
-ntvmsnbc-