Bitkiler de Matematik Biliyor
Bitkiler, yeterli güneş ışığı olmadığında fotosentez yapamasalar da dengeli beslenebilmek için şaşırtıcı bir yöntemleri var: Hesaplama
Yapılan yeni bir çalışma, bilim adamları bitkilerin gece için besin rezervlerini düzenleyebilmek adına matematikten faydalandıklarını ortaya koyuyor. Arabidopsis thaliana bitkisini inceleyen İngiliz bilim adamları, bitkinin yapraklarında bulunan kimyasal mekanizmalar aracılığıyla gece tükettiği besin miktarını hesapladığını belirtiyor.
Güneş ışığı yardımı ile karbondioksiti nişastaya dönüştürebilen Arabidopsis thaliana bitkisi, bu dönüşümü gece büyümenin devamı için kullanıyor. Araştırmacı Rodrigo Gutiérrez’in, ‘Bu inanılmaz bir durum. Bitkilerin bunu nasıl yapabilediklerinden emin olamıyorum’ dediği bildiriliyor.
Bitkinin yaprağındaki kimyasal mekanizmaların geceleri besin deposunu ölçtüğüne işaret eden bir diğer araştırmacı Alison Smith’in, ‘Fazla kullanılan nişasta açlığa yol açarken, az kullanılması ise depolanan nişastanın boşa gitmesine sebep oluyor ancak bitkiler bu hesabı çok iyi yapıyor’ dediği bilgiler arasında.
-scientificamerican-