Unutmak Yaşlı Beyinler İçin Daha Zor
Araştırmacılara göre yetişkinler, kullanışsız olan bilgilere bağlı kaldıklarında yeni öğrenmelerin önünü tıkamış oluyorlar.
Çocuklar birbirinden çeşitli öğrenme stilleri açısından yetişkinlerden inanılmaz derece daha başarılı bulunuyor. Özellikle, yeni bir dil öğrenmek küçük yaşta çok daha kolay. Bu durumun bir sebebinin yetişkinlerin beyinlerinin bir şekilde “doluluğu” olarak gösteriliyor.
Yeni anılar yaratmak, bir bakıma eskilerin yıkımına bağlıdır.
Son zamanlarda yapılan çalışmada, yetişkinlerin beynindeki bir protein belli düzeydeki unutmaların önüne geçiyor.
Herhangi bir zamanda yeni bir şey öğrendiğimiz esnada, beyin hücreleri sinapslar aracılığıyla birbirlerine bağlanırlar. Bu sayede sinir hücreleri (nöronlar) arası iletişim sağlanır. Hazıfa zayıfladığında, bu bağlantılar ve iletişim de zayıflamış olur.
Araştırmanın yürütücülerinden nörobilimci Joe Tsien yapılan çalışmada, farelerin genetiklerine yüksek düzeyde NR2A proteini işlendiğini belirtiyor. -NR2A proteini, yaşlanan memelilerde daha yaygın olarak bulunduğu bilinen proteindir- Genetiği işlenen fareler, henüz genç olmalarına rağmen, yetişkin düzeyinde proteine sahip hale getiriliyorlar ve deneylerde bu farelerin uzun dönem hafızalarını biçimlendirme aşamasında oldukça zorlandıkları görülüyor.
Araştırma bulguları doğrultusunda, yetişkin bireylerin çocuk ve gençlere göre neden yeni şeyleri daha zor öğrendiklerine önemli bir sebep daha eklenmiş görünüyor.
-scientificamerican-