BEYİN YENİLENEBİLİR Mİ?
Avustralyalı araştırmacılar, semendelerin (kuruklu kurbağalar) ‘organları yeniden geliştirme’ özelliğine sahip olduğunu belirtirken bunu insanlara kazandırabileceklerini öne sürüyor.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kalbini, kuyruğunu, omuriliğini ve hatta beynini yenileyebilen aksolotl, yetişkinliğe ulaşınca tüm uzuvlarını da yenileyebilmek gibi spesifik bir özelliğe sahip.
Araştırma yürütücülerinden Dr. Godwin, aksolotllarda yenileyici özelliği kazandıran faktörün, bağışıklık sisteminde yer alan makrofajlar olduğunu tespit ediyor. Godwin’in, hücreleri bakteri ve mantar gibi işgalcilere karşı koruyan önemli hücreler arasında yer alan makrofajlar hakkında, “Sadece işgacileri yemekle kalmıyorlar, özellikle yapılacak onarıma karar veriyorlar” dediği bildiriliyor.
Araştırma ekibi, semenderlerden makrofajları aldığında, canlılar, organ ve uzuvlarını yenileme özelliğini büyük ölçüde kaybediyor. Makrofajların yaydığı kimyasalların yenileme süreci için büyük önem taşıdığına karar veren Dr. Godwin’in, “Yaraların doğasında belki de keşfetmediğimiz bir sırrı ortaya çıkarabiliriz. Yara bölgesine nasıl bir kimyasal karışım uygulayarak semenderlerdeki gibi bir yenileyici etki oluşturabileceğimizi anlamaya çalışacağız” dediği bildiriliyor.
Dr. Simon da, “Daha önce bu tür bir deneye insanlarda kimse kalkışmadı. Doğal olarak çok büyük önem taşıyan bir deneme olur” yorumunda bulunuyor.
İsveçli bilim insanının, “Yenileyici süreç ilk olarak yaraların kapanmasında rol oynayabilir. Yaralar kan kaybını ve enfeksiyonu önlemesine rağmen, hücreler arasındaki iletişimi engelliyor ve yenileyici sürece de izin vermiyor” dediği bildiriliyor.
-ntvmsnbc-