Bebekleri Sakinleştirmenin Nörobiyolojisi
Tüm anneler ve bakım verenler kendi deneyimlerinden bilir ki, bir bebeği kucağınıza aldığınızda, onu nazikçe salladığınızda veya kucağınızdayken dolaştırdığınızda bebekler mucizevi bir biçimde sakinleşmekteler.
Current Biology dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, bebeklerin kucağa alındıklarında neden hemen sakinleştiklerini nörobiyolojik açıdan ele alıyor. Aynı zamanda araştırma, otomatik sakinleşme mekanizmasının insan yavurusunda olduğu kadar fare yavrularında da olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırma yürütücülerinden Kumi Kroda’nın, “Farelerden insanlara kadar memeli yavrularının, kucağa alındıklarında daha sakin ve rahatlamış olduklarını görüyoruz.” dediği bildiriliyor.
Ana kucağı, bebeklerin kendilerini en güvende hissettikleri yer olarak tanımlanır. Anne de bilir ki, bebeği kendi kucağındayken oldukça mutlu, huzurlu ve rahattır. Bu durumun sebepleri incelendiğinde, bebeklerin sakinleşmelerinin, parasempatik sinir sistemi ve beyincikle bağlantısı olduğu ortaya koyuluyor.
Parasempatik sinir sisteminin dinlenme anında devreye girdiği bilinir. Aynı zamanda kan basıncı, kalp atış hızı vb. vücut olaylarında da yavaşlatıcı etkiye sahip olduğu belirtilir. Beyincik ise, vücudun denge organlarındandır ve kasların düzenli çalışmasını sağlamakla görevlidir.
Araştırmacılar, hem insanların hem de farelerin, kucağa alındıktan hemen sonra sakinleştiklerini ve hareket etmeyi kestiklerini belirtirken ek olarak farelerin de ultrasonic ağlamalarını kesitiklerini vurguluyorlar. Farelerin, kedi ve aslanlarda olduğu gibi kol ve bacakalarını gevşetir pozisyonda durduğu belirtiliyor.
-psychologytoday-