Evdeki Kavgalar Bebeklerin Beyin Fonksiyonlarını Etkiliyor
Association for Psychological Science dergisinde yayımlanan çalışma; evdeki kavgaların, bebeklerin beyin fonksiyonları ile ilişkisinin olduğunu gözler önüne seriyor.
Oregon Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, bebeklerin uyurken bile kızgın ses tonuna tepki verebildikleri belirleniyor.
Bebeklerin beyinleri oldukça esnek yapıdadır. Çevreden gelen ve karşılaştıkları çok çeşitli uyarıcıya karşı tepki geliştirebilirler. Fakat bu esnek yapı sonucunda her zaman olumlu tepkiler gelişmez; huzursuzluk da kendini gösterebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda, şiddetli stres altında kalan bebeklerin gelişimlerinin oldukça olumsuz etkilediği bilinen bir gerçek.
Araştırma yürütücülerinden Graham ve çalışma arkadaşları, bebeklerin daha ılımlı stres altında nasıl tepki verdiklerini merak ediyor. Bu doğrultuda yaptıkları araştırmada, 6-12 aylık bebekler, uyku saatleri sırasında fonksiyonel manyetik beyin görüntüleme tekniği kullanılarak laboratuvarda incelemeye alınıyor. Bebeklere anlamsız olan bir cümle kızgın, biraz kızgın, mutlu ve nötr tonlamalarla söyleniyor ve bebeklerin her bir tona nasıl tepki verdikleri gözleniyor.
Alice Graham’ın ifadesine göre, “Bebekler uyurken dahi farklı duygulardaki ses tonlarına belirgin tepkiler gösterebiliyorlar.”
Bulgular doğrultusunda, daha karmaşık evlerde yaşayan bebeklerin kızgın tonla verilen cümleye daha fazla tepki verdikleri gözleniyor. Bağlantının beyinde stres ve duygu regülasyonundan sorumlu anterior cingulate korteks ,kaudat, thalamus ve hipotalamus olarak belirlenen bölgeleri içerdiği belirleniyor.
Graham ve ekibine göre bu bulgular, bebeklerin evde olanlardan habersiz olmadıklarının kanıtıdır.
-sciencedaily-