İnsan Beynine Benzer Çipler Geliştiriliyor
Science dergisinde yayımlanan araştırmada, bugün kullanılan silikon bazlı yarı iletken çipler yerine, beyin gibi fonksiyon gören akıllı çipler geliştirilebileceği belirtiliyor.
ABD’li teknoloji devi IBM, transistörler üzerinde yaptığı çalışmayla insan beyni gibi çalışan bilgisayar geliştirilmesi adına ilk önemli adımı atıyor.
Yeni teknolojiyle geliştirilecek olan çiplerin daha yüksek bir performans sunacağı ve çok daha az elektrik tüketeceği ifade ediliyor. Çip teknolojisinde devrim yaratabilecek olan gelişmenin, mobil cihazların batarya ömrü sorununu da ortadan kaldırabileceği belirtiliyor.
IBM’in sunduğu yeni teknoloji ‘ilişkili elektron oksitlere’ dayanıyor. Bu materyal, moleküllerin yarısının pozitif, yarısının ise negatif yük taşıdığı iyonik bir sıvı ile bir araya getirilebiliyor. Sıvıya düşük iyonik voltaj verildiği zaman, yüklenen parçacıklar oksit materyalin zıt kutuplarına hareket ediyor. Elektrik yükü, oksiti terk ediyor ve sıvıya karışıyor böylece iletken özellikten yalıtkan madde özelliğine geçiyor. Materyal, başka bir voltaj verilen zamana kadar elektriksel durumunu koruyor.
IBM, araştırmaların cesaret verici olduğunu ve elektrik olsun olmasın veri saklayabilen çipler sayesinde veri kaybının ortadan kalkabileceğini ifade ediyor.
IBM’deki araştırmanın yürütücülerinden Stuart Parkin’in VentureBeat’e yaptığı açıklamada, “Yeni teknoloji, materyalin iletlenlik özelliğinin değiştirilmesiyle, daha düşük enerji harcayan ve performansı son derece yüksek olan cihazlar yapabilmemizi sağlayabilir. Materyali metala çevirip iletkenlik özelliğini değiştiriyor ve enerji vermek gerekmeksizin bu halde tutabiliyoruz” dediği bildiriliyor.
Parkin, silikon çiplerin fonksiyon göstermesi için sürekli voltaj gerektiğine dikkat çekerek, yeni çiplerin devrimsel bir adım olabileceğine dikkat çekiyor.
ABD’li araştırmacı, ‘bir maddeye yüklü iyonik sıvı elektrolit uygulayarak, oksit materyali süresiz olarak iletken veya yalıtkan hale getirebildiklerini’ belirtiyor. Büyük keşif, oksit bazlı tramsistör ve akıllı çiplerin de kapısını aralayabilir.
-ntvmsnbc-