Yaratıcı Düşünme Hayatta Kalmamızı Sağladı
Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırmada, insan beyniyle aynı büyüklükte olan Neandertal beyninin, kavrama yeteneği yerine görme ve hareket etme konusunda özelleştiği belirtiliyor.
Discovery News’te yer alan habere göre, büyük gözleri ve daha büyük vücutları bulunan Neandertallerin beyni, görme ve hareket etmeye odaklanıyor. Bu durum onlara belli konularda avantaj sağlasa da kavrama yeteneği ve sosyal etkleşim yeteneğinin fazla gelişememesine neden oluyor.
Araştırma ekibinde yer alan Robin Dunbar, ‘bu nedenle beynin akıllı kısmına daha az yer kaldığını’ belirtiyor. Ayrıca Dunbar’ın, bulgular doğrultusunda “Yaratıcı düşünceyi bulunduran kısım yeterince gelişmemişti.” dediği de bilgiler arasında.
Araştırmada, İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde evrimsel psikoloji profesörü olan Dunbar ve meslektaşları Eiluned Pearce ve Chris Stringer, modern insanın atalarına ait 32, Neandertallere ait 13 kafatasını inceliyor. Kafatasları, 27 ile 75 bin yıl öncesine ait.
Görme yetisinin beynin ne kadar büyük bir kısmını ilgilendirdiğini anlamak için, göz boşluğu ile görsel bilgilerin işlendiği kısmın ölçüleri alınıyor. Vücuttaki ve görsel sistemdeki farklılıklar tespit edildikten sonra, araştırmacılar kavrama yeteneği için beyinde ne kadar alan kaldığını inceliyor.
Dunbar’ın, ‘Sahip oldukları büyük gözler, yüksek yerlerde ve tropik kuşağın dışında yaşayan Neandertaller için yeterli ışığın olmadığı ortamlara alışmalarını sağladı.” dediği bildiriliyor.
Neandertaller ayrıca, daha soğuk iklimlerde yaşadıkları için vücut kaybını azaltacak şekilde Homo Sapiens’e kıyasla daha kısa boyluydu.
Neandertaller, tehlikeli avlanma şekilleri benimserken, ağırlıklı olarak et ile besleniyordu. Afrika’dan dünyaya yayılan modern insanlar ise ok ve yay icat etti, ayrıca mızrak kullandı. 30 ila 50 bin yıl önce yok olan Neandertallerin, çeşitli nedenlerle yemek kaynaklarının tükendiği veya modern insanın arasına karışarak tarihten silindiği düşünülüyor.
Yeni araştırmada ise Neandertallerin sosyal etkileşim kurmakta fazla başarılı olamadıkları için hayatta kalamamış olabileceklerini savunuluyor. Bunun nedeni, küçük gruplar halinde yaşamak zorunda kalan Neandertallerin, karşılarına çıkan zorlukları aşmakta çok zorlanması şeklinde açıklanıyor.
Gamble, “Bu araştırma Neandertallerin aptal veya hayvansı canlılar olduğunu söylemiyor. Sadece, gözlerinden dünyayı farklı görüyorlardı.” ifadesini kullanıyor.
–ntvmsnbc-