Beyindeki “Motor”ların Bozulması Anksiyeteye Neden Oluyor
Aracınızın motoru bozulduğunda gitmek istediğiniz yere varmak için epey mücadele vermeniz gerekir. Beyinde de benzer bir süreç işler.
Beyindeki moleküler motorlar (canlı organizmalarda hareketi sağlayan biyolojik moleküler makinalar) bozulduğu takdirde kritik olan bazı beyin reseptörlerinin çalışmasında sorunlar yaşanır.
Fareler üzerinde son dönemde yapılan çalışmada, beyinlerindeki bozulmuş moleküler motorların anksiyete ve stresin artmasına sebep olduğu bildiriliyor. Çalışma bulgularının yeni ilaçlar ve tedavi teknikleri için yol gösterici olabileceği düşünülüyor.
Tokyo Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, farelerde, serotonin taşımacılığında görev yaptığı belirlenen KIF13A isimli motorda taşıma sırasında herhangi bir sorun olduğunda hayvanlarda oldukça abartılı anksiyete belirtileri gözlendiği bildiriliyor.
Çalışma yürütücülerinden Nobutaka Hirokawa’nın, “Çoğu protein veziküller içinde taşınır; protein kompleksleri ise moleküler motorlar aracılığıyla taşınır. Bu çalışma ile hasarlı motorların pek çok rahatsızlığa sebep olacağını görmüş oluyoruz.” dediği belirtiliyor.
Bilindiği gibi serotonin; canlılık ve zindelik veren bir hormondur. Eksik salındığı takdirde anksiyete, öfke, stres vb. belirtiler gözlenir.
Araştırma bulguları doğrultusunda, farelerde, belli değerlendiremeler sırasındaki yoğun anksiyetenin tespit edilen KIF13A eksikliğine bağlanabileceği üzerinde duruluyor.
-sciencedaily-