Yaşam Boyu Çift Dil Kullanabilmenin Bilişsel Yararları
Çocukluğundan beri çift dil konuşabilen yetişkinlerin, tek dil konuşan yetişkinlere göre bilişsel yetenekleri ölçen belli görev arasındaki geçişi daha hızlı yapabildikleri gözleniyor.
Araştırma bulguları uyarınca, yaşam boyu beynin düzenli uyarımının oldukça olumlu geridönüşlerinin olabileceği belirtilmektedir.
Yeni durumlara ve koşullara uyum sağlama becerilerini içeren bilişsel esneklik ile belli yönetici işlevlerde, yaşlanmaya bağlı olarak bozulmalar görülür. Fakat araştırmalar gösteriyor ki, çift dil biliyor olmak bu bozulmaları azaltabiliyor.
The Journal of Neuroscience dergisinde yayımlanan Brian T. Gold (University of Kentucky College of Medicine) ve çalışma arkadaşları ile yaptıkları çalışmaya göre; fMRI yöntemini de kullanılarak, 60-68 yaşları arasında olan ve iki dil bilen sağlıklı erkekler ile tek dil bilen sağlıklı erkekler bilişsel esneklik gerektiren görevlerden oluşan testlerle değerlendirilmiştir.
Her iki grubun da görevleri tam olarak tamamladıkları görülmüştür. Fakat iki dil bilen yetişkinlerin görevleri daha hızlı tamamladıkları yani görevler arası geçiş esnasında daha az enerji sarfederek başarıya ulaştıkları belirlenmiştir. Bu durumun, iki dili aktif kullanan yetişkinlerin diller arası geçişi kolayca yapabilmelerinden kaynaklanabileceği üzerinde durulmuştur.
Araştırmacılar, aynı deneyi daha genç yetişkinler üzerinde de gerçekleştirmişlerdir. Fakat çift dil biliyor olmak uygulanan görevlerin performansı üzerinde herhangi farklı bir etki yaratmamıştır.
Araştırmacılar kilit noktanın, uzun dönem boyunca iki dili kullanabiliyor olmanın yaşlılıkta beyin aktivitesi üzerinde olumlu etkisi olduğunu görebileceğimizi belirtiyorlar.
-sciencedaily-