Bellek Gelişiminin 5 Önemli Nedeni
Eski zamanlarda ezber yeteneği oldukça önemli görülürdü. Kim daha çok hikaye,fıkra,efsane, tarihi olay hatırlıyorsa onları aktarır ve nesilden nesile geçişi sağlanırdı. Kültür bu birikimler sayesinde oluşurdu.
Şimdilerde ise, kimse hafızasında bu gibi konulara yer vermekle uğraşmıyor. Çünkü internet tüm bilgilere ulaşımı kolay kılıyor. Geçmiş dönemlere ait bilmek istediğin ne varsa tek “tık” uzaklıkta duruyor.
Okullarda halen müfredat dahilinde belli şiirler, önemli diyalogolar ve bazı ders materyallerinin ezberlenmesi şart koşuluyor. Fakat postmodern dünya artık bunlara izin vermez hale geldi. Pek çok öğretmen ve akademisyen de ortak görüşte olacaktır ki, günümüzde eski zamanlara göre bilişsel bir tembellik söz konusu.
Bu bilişsel tembellik neden bu kadar zararlı?
Biz neden belleğimizi getirmek için çabalamalıyız?
İşte 5 önemli neden:
- Ezberleme (memorization) zihni disipline etmeye yardımcı olur.
Özellikle belli yaşlarda; daha tembel, daha dağınık, daha az düşündüğümüz zamanlarda oldukça ihtiyacımız olan şey iyi bir bellektir. Ezberleme, belleğin antrenman sahası gibi düşünülebilir. Belleği dinamik tutar.
Hayır! Her zaman google’dan yardım alamayız.
Google, her daim imdadınıza koşamayabilir. Bu yüzden sizce de hazırlıklı olmak gerekmeyecek midir? Örneğin, yeni bir dil öğrendiğimizde her an google translate’e başvurmak sizi yerinizde saymaya mahkum edecektir. O dili aktif biçimde kullanmadan, konuşmadan, yazmadan öğrenmek inanın mümkün olmayacaktır.
Anımsama, hakkında düşündüklerimizle ilgili bir repertuar geliştirmeyi sağlar.
Hiç kimse vakumlayarak bilgileri içine çekemez. Daha önce edinilmiş olan ve depoda tutulan bilgiler yenileriyle bir şekilde ilişkilendirilerek öğrenilir ve kullanışlı hale getirilir.
Beynin depolarından hızlı ve etkili biçimde bilgileri çekip kullanılır kılan iyi bir çalışma belleği anlamaya ve öğrenmeye yardımcıdır.
Anlama, çalışma belleği içerisinde hazır tutulan bilgi havuzundan beslenir. Şayet o bilgi havuzunda herhangi bir bilgi bulunmuyorsa, orası pelteden başka bir şeye benzemeyecektir.
Bellek gelişimi için yapılan ezgersizler daha kolay öğrenmenin kapılarını açacaktır.
“Ne kadar çok şey hatırlarsanız o kadar çok öğrenebilirsiniz.”
-psychologytoday-