Motivasyon ve Çalışma Alışkanlıkları – IQ değil – Matematik Başarısını Arttırıyor
Çocukların ne kadar akıllı oldukları değil; ne kadar motive oldukları ve nasıl çalıştıkları matemetik başarılarını belirliyor.
Münih Üniversitesi ve Bielefeld Üniversitesi taraından yapılan çalışma, Kou Murayama’nın belirttiği üzere; zeka testleri tarafından belirlenen IQ , matematik yeteneğinin en erken aşamasında belirleyici olurken, motivasyon ve çalışma alışkanlıklarının süreç içerisindeki matematik başarıları üzerinde daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Murayama ve ekibi, 5. sınıftan 10. sınıfa kadar 3.520 çocuk üzerinde boylamsal bir çalışma yürütüyor. 5 yıl süresince çocukların motivasyonları, çalışma alışkanlıkları ve zeka puanlarının matematik başarıları üzerindeki ortaklaşa etkileri inceleniyor.
Zekanın matematik başarıları üzerinde etkisi olduğu görülüyor fakat bu etkinin yalnızca beceri gelişimin ilk dönemlerinde etkili olduğu vurgulanıyor. Diğer yandan motivasyon ve çalışma alışkanlıkları çocukların öğrenebilme becerilerini etkileyerek matematik başarıları üzerinde güçlü bir etki yaratıyor.
Kendini bu konuda yeterli hisseden öğrenciler, yani motivasyonları yüksek olanlar, açıklama yapabilme, bağlantılar kurma, sonuç çıkarma becerilerini kullanabiliyorlar.
Murayama’ya göre, “Çocukların matematiği öğrenebilme yeterlilikleri eğitimden beslenir. Bu durumda eğitim sisteminin çocukların motivasyonlarını arttırıcı ve doğru çalışma alışkanlıkları kazandıracak şekilde düzenlenmesi gerekir.”
-sciencedaily-