Stres Aslında Düşman Değil
“Stres” oldukça kötü nam salmış olan ama aslında bu namı pek de hak etmeyen bir kavram.
Pek çok makaleye, kitaba veya stresi azaltma rehberine göre mutluluğun yolu stressiz bir hayattan geçiyor. Peki, neden insanlar bu cümleyi mantıklı bulsa dahi genelde inanmıyor?
Maalesef ki, stresi ekarte etmeye veya tamamen durdurmaya çalışmanın bizzat kendisi stres verici olabiliyor.
Yalnız, eğer ki stres anında beyinde ve bedende neler olduğunu bilirsek ve süreci anlamaya çalışırsak; stresi nasıl yönetebileceğimizi öğrenmeye doğru önemli bir adım atmış oluruz.
Muhtemelen artık stresten amigdala adlı beyin bölgesinin sorumlu olduğunu biliyor ve strese beynin “alarmı” adını verebiliyoruz. Çünkü bedenin ve beynin stres tepkileri aslında bizim çevremizdeki olası tehlikelere karşı dikkatli olmamız gerektiğinin habercisidir. Sonuçta bizim güvende olmamızı sağlar.
Alarm sistemi beynimizin bizi koruyan en ilkel bölümlerinden birine işaret etmektedir. Bir toplantı sırasında uyukladığınızı hissettiğinizde beyniniz dikkatinizi bir an önce toplamanız gerektiğine ilişkin bir sinyal gönderir. Bu durumu pek çoğumuz yaşamışızdır.
Alarm, aynı zamanda yaşamınıza kast edecek ciddi bir tehlike anında da kendini gösterir. Sizin şeridinize girmiş olan ve karşıdan hızla gelen bir araç gördüğünüz an kaslarınız gerilecek; kalbiniz sıkışacak ve harekete geçip direksiyonu kıracaksınızdır.
Bu alarm sistemi aktif olarak çalışmasaydı hayatımızı sürekli yatakta geçiriyor, sürekli geç kalıyor, diğer insanları umursamıyor, bizle ilgili olan herhangi bir olayla bile ilgilenmiyor olurduk.
Alarm sinyalleri oldukça değerlidir. Bedenimizde stres hissettiğimiz an, önemli bir karar vermemiz gerektiğinin ya da dikkat etmemiz gereken bir tehlike olduğunun habercisidir. Dolayısılyla stresi önemli bir geribildirim mekanizması gibi kullanabilirsek oldukça yardımı dokunacaktır.
Beyinlerimiz hayatta kalabilmenin ötesinde hayatı yaratmaya, yapılandırmaya yarar. Alarm, neyin bizim için önemli olduğuna odaklanana kadar bizi stresli tutacaktır.
Stres yönetimindeki en etkili yollardan biri bedenimizden gelen sinyallere dikkat edip, daha açık düşünebilmek ve sinyalleri daha doğru yorumlamaya çalışmaktır. Durup tekrar düşünüldüğü sırada bedeninizden gelen sinyallerde yavaşlama olduğunu fark edeceksiniz.
-psychologytoday-