Zihinden Geçenler Okunabilecek Mi?
ODTÜ ve Koç Üniversitesi araştırmacıları, beyin verilerini kullanarak zihinden geçenleri okuyabilen bilgisayar programı geliştiriyor.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Türkiye Zeka Vakfı kurucu üyelerinden Prof Dr. Fatoş T. Yarman Vural ve Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlke Öztekin’in çalışması Google şirketinin maddi desteğiyle, gelecekte bilgisayarların “akıl okuyabilecekleri” sistemleri geliştirmeyi hedefliyor.
MR makinesiyle yaptıkları deneylerde, insanların çeşitli duygularını canlandırarak beyin sinyallerini kaydettiklerini ifade eden Vural, bu verileri bilgisayar ortamında modellediklerini belirtiyor.
Vural, insan beyninden manyetik rezonans görüntüleme ile kaydedilen sinyalleri kullanarak, düşünülen nesneleri tahmin eden özgün bir bilgisayar programı geliştirdikleri açıklamasında bulunuyor. Bu yöntemde, önce kişinin beyin sinyalleri kaydedilerek bilgisayara yükleniyor. Bilgisayar kişinin beyninin -yaklaşık bir düşünce- modelini çıkararak öğreniyor. Daha sonra bu kişiden gelen yeni sinyaller ölçüldüğünde bilgisayar kişinin ne düşündüğünü kestirmeye çalışıyor ve soyut duygu durumlarından kişinin mutlu, yılgın, sinirli olup olmadığını belirleyebiliyor. Bunun yanında sistem, akıldan geçen somut nesneleri de okuyabiliyor. Mesela akıldan geçen renkleri, nesneleri, hayvanları, kılık kıyafetleri, sebze ve meyveler gibi bazı nesneleri doğru tahmin edebiliyor.
Programın % 80’lerin üzerinde doğru tahminlere ulaşılabildiği de belirtiliyor.
İnsanoğlunun oldukça akıllı makineler üretebildiğine dikkat çeken Vural, ilk kez, bu yapay zekalı makineler kendisini yaratan doğal zekayı anlamaya çalışıyor açıklamasını yapıyor.