Uzun Yaşamanın Sırrı DNA’da Mı Gizli?
Tüm ekiplerin, 1000 doları aşmayan bir bütçeyle 30 gün içinde yüz yaşını aşmış kişilerin DNA kodunu bulmak durumunda oldukları yarışma, 2013 yılının Eylül ayında başlayacak. Kazanana Genomics X Ödülü verilecek.
Genetik bilimci Dr Jonathan Rothberg başkanlığındaki Amerikalı ekip, 10 milyon dolarlık Genomics X Ödülü’nü almak için çalışma yapacağını açıklayan ilk ekip oldu.
1000 dolar gibi bir bütçeyle bir insan genomunun sıralanmasının, DNA dizileme teknolojisinin geniş çaplı kullanılabilecek kadar ucuz hale getirilebileceğinin bir işareti, deniyor. DNA dizileme, tıbbi teşhislere katkıda bulunmanın yanı sıra, hastaların genetik yapısına özgü ilaçların yazımını da mümkün kılabilecek.
Bilimadamları, çok uzun yaşayan kişilerde kalp hastalığı veya kanser gibi yaygın hastalıklara karşı korunma sağlayan nadir genetik değişikler olabildiğine inanıyor. Bu genler, yüz yaşını aşan kişilerin DNA’larının analiz edilmesi yoluyla tanımlanabilirse, bilim insanları yeni tıbbi tedavi yöntemleri ve belki de yaşam süresini artırmak için araştırmalarını yürütebilecektir, deniyor.
Araştırmacılar, olabildiğince çok kişiye ulaşmanın elde edilecek bulgular açısından daha olumlu sonuçlar doğuracağı üzerinde duruyor.
BBC’ye konuşan Rotherberg, “100 kişi size bir ipucu verir. Bin kişiyle mantık çerçevesinde sonuçlardan emin olabilirsiniz. 10 bin örnek ise size “Hey, bunlar kanser veya kalp hastalığıyla alakası olan genler” diye bağırır” dediği belirtiliyor.
Ödülün fikir babası olan anılan Dr Craig Venter, 2003’de düzenlenen yarışta ilk insan genomunu sıralayan ekibin bir üyesidir. Venter’in, “Teknolojinin ilerlemesi ve maliyetlerin düşmesinden ne kadar etkilendiğimi anlatamam. Küçücük bir makineyle 2 saat içinde bir insan genomu dizilenebilirse hayret verici olur. Büyük mesafe katettik” dediği belirtiliyor.
X Ödülleri’nde toplanan verilerin, yaşlanma alanında araştırmalarına devam eden tüm bilim insanları ile paylaşılacağının da üstünde durulmuştur.
-bbc.co.uk/Türkçe Haberler-