Otobiyografik Bellek Fark Yaratır Mı?
Yaşamınızla ilgili çok eski ve özel mevzular hafızanızda hala oldukça canlı mı?
Evet ise,
O zaman sizde güçlü bir otobiyografik belleğin varlığından söz etmemiz mümkün.
Otobiyografik belleğe sahip olan kişilerin beyinlerinde bir takım farklılıklar olabileceğini savunan nörobiyolog James McGaugh başkanlığındaki California, Irvine Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan çalışma, Neurobiology of Learning and Memory dergisinde yayımlandı.
Sıradan laboratuvar bellek testlerinde yüksek skorlar elde edemeyen otobiyografik belleğe sahip kişilerin, buna karşın 10 yaşından itibaren yaşadıkları olayların detaylarını hatırlamada inanılmaz ölçüde başarılı oldukları gözlemleniyor.
Leport’un, otobiyografik belleği oldukça güçlü olan katılımcılar için, ”Bu kişilere bir tarih verdiğiniz zaman size süratle karşılık veriyorlar. Haftanın hangi günü olduğu bir anda akıllarına geliyor, bunu düşünmüyorlar bile. Bunu pek çok tarih için de yüzde 99’luk bir oranda doğru olarak yapabiliyorlar” dediği belirtiliyor.
FARKLILIK NEREDE?
Araştırmaya katılan 11 otobiyografik bellek sahibi kişinin beyinleri ile kontrol grubundaki diğer kişilerin beyinleri karşılaştırıldığında, otobiyografik hafızası bulunanların beyinlerinin dokuz bölümünde farklılık olduğu görülüyor.
Araştırmacılar, beynin orta ve ön bölümlerini bağlayan bölgede daha fazla beyaz maddeye rastlanmasının da farklılıklar arasında yer aldığını bildirirken; bu farklılıkların büyük bir kısmının beynin otobiyografik bellek ile ilişkili olduğu bilinen bölgelerinde yer aldığına dikkat çekiyor.
Bu bölümlerdeki farklılıkların derinlemesine incelenmesi için çalışmalara devam edildiği bildiriliyor.
-ntvmsnbc.com-