Egzersiz Neden İyi Hissettiriyor?
Parkta, temiz havada bir koşu yaptıktan veya havuzda yüzdükten sonra, “Kendimi iyi hissetmedim.” diyen çıkacağını pek sanmıyoruz açıkçası.
Bu gibi egzersizlerin, daha fit bir görünüme ulaştırmasının ya da kasları güçlendirmesinin yanı sıra, zihinsel ve ruhsal olarak da dinç kalmamızı sağladıkları aşikâr…
Son dönemde yapılan çalışmaya göre, az miktarda bile spor yapıyor olduğunu bildiren katılımcıların zihinsel sağlık açısından hiç spor yapmayanlara göre daha iyi oldukları görülüyor. Amerikan Üniversitesi Spor Hekimliği bölümünde yapılan diğer bir çalışmada ise, 6 hafta boyunca bisiklet binen veya ağırlık çalışan anksiyete bozukluğu tanısı almış olan kadınlarda, stresin ve gerginliğin azaldığı gözleniyor.
Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü araştırmacıları, stresi azaltmak için ne kadar spor yapmaya ihtiyacımız olduğunu merak ediyorlar. Bu amaçla fareler üzerinde bir çalışma yürütülüyor. Yapılan çalışmada, egzersizin, saldırgan ve uysal fareler arasındaki etkileşimi nasıl değiştirdiğini inceliyorlar. Aynı kafesin içinde bulunan farelerden daha güçlü ve saldırgan olanın, çoğunlukla, uysal olana zorbalık yaptığı tespit edilmiş.
Bu çalışmada, küçük ve uysal olan farelerin, saldırgan olan fareler hali hazırda kafesin içindeyken, koşu tekerleğine veya diğer egzersiz ekipmanlarına ulaşamadıkları; genelde köşelere sindikleri ve oldukça gergin oldukları gözleniyor.
Araştırmacılar, uysal olan farelere, zorba farelerle karşılaşmadan önce egzersiz yapma şansı veriyorlar ve sonrasında bu uysal farelerin strese karşı daha dirençli durabildikleri belirleniyor.
Saldırgan farelerle aynı anda kafeste bulundukları sırada daha itaatkâr olmak durumunda kalan fareler, tek başlarına kaldıklarında durumlarının daha iyi olduğu görülüyor.
Araştırmacılar, sonuçta az miktarda bile egzersiz şansı verdiklerinde güçsüz olan farenin duygusal olarak direnç kazandığını belirliyorlar.
Bilim adamları strese dayanıklı farelerin beyin hücrelerini incelediklerinde bu kemirgenlerin, duygusal işlemlemeden sorumlu olan medial prefrontal kortekslerinde ve amigdalalarında daha fazla aktivasyon olduğunu buluyorlar. Zorbalarla karşılaşmadan önce herhangi bir egzersiz yapmamış olan farelerde ise, bu beyin bölgelerinde çok daha az aktivasyon gözleniyor.
Farelerle yapılmış olan bu çalışmanın sonuçları insanlar için de genellenebilir, deniyor. Düzenli olarak spor yapanlarda, haftada birkaç kez 20’şer dakika yürüyüş yapılsa dahi, stresle başa çıkabilme becerilerinde artış olacağı söyleniyor.
Her alanda stresin günden güne arttığı böylesi bir dönemde, dolaplarınızdan spor ayakkabılarınızı çıkardığınızı ve harekete geçtiğinizi görür gibiyiz.
-ScientificAmerican-